Om man tittar närmare på den lilla mässingsplattan på lådan till den silverpläterade revolvern Colt 1849 Pocket här under avslöjas en hel del om vapnets första ägare. Gravyren lyder "Surgeon Hurd, 5th Regt. M.V.M."

Läkaren Samuel Hutchins Hurd var kirurg som frivilligt tjänstgjorde under amerikanska inbördeskriget vid Massachusetts femte regemente från 1 maj till 1 augusti 1861. Han deltog i Första slaget vid Bull Run den 21 juli 1861, den sydarméns första fullständiga seger över nordstaterna.

1147-6 1147-6

Den 4 februari 1864 brann Colts östra vapenarsenal ner till grunden, och hur branden startade är än idag ämne för het debatt. I den stora förödelsen gick nästan all Colts produktion förlorad, vilket gör det extremt sällsynt med ett fabriksbrev från Colt från tiden innan den stora branden. Men med revolvern från 1849 följer faktiskt ett sådant brev, som talar om att doktor Hurd tog emot vapnet den 29 april 1861.

"Kirurg Hurd

Bäste herre,

Klass '52 önskar visa sin uppskattning för ert mod och er patriotism i det ädla och osjälviska att ge upp ert "Hem" för att tjäna ert land, och sänder er härmed denna revolver, som vi hoppas kommer stå till tjänst i vår klasskamrats och vän säkerhet.

Å klass '52:s vägnar,

Horace Richardson

Howard P. Arnold" 

Harvards avgångsklass 1852 stred för båda sidorna i inbördeskriget,

Den vänstra pipan har gravyren "Placebo". Ytterligare en text finns på revolverns kolv som lyder "Multa Manu Medica", vilket betyder ungefär "Den stora läkande handen". På den tiden var latin och klassisk litteratur en integrerad del i undervisningen vid Harvard och frasen refererar till Vergilius epos Aeneiden. I Aeneidens andra del återvänder den trojanske hjälten Aeneas till sitt läger efter att ha sårats vid ett slag. Med rinnande blod och tungt lutad mot sin värja stapplar han in lägret med en spjutspets fast i kroppen. Obenägen att dra ut den själv ber han om hjälp med att göra såret större så att han kan ta ut spetsen och återvända till slaget.

En läkare lägger örter i såret som dämpar hans smärta, stoppar blödningen och ordnar så att spetsen lätt kan avlägsnas. Samtidigt som kriget kommer allt närmare, pilarna faller tätt intill lägret och skadar och dödar män omkring dem lyckas han ge Aeneas styrkan tillbaka.

Vi vet inte mycket mer om doktor Hurd än att han dog den 5 februari 1897 i Atlantic City, New Jersey, vid en ålder av 66 år.

Coltrevolvern från 1849 auktioneras ut hos Rock Island Auctions den 2-4 december. Här hittar du alla föremål i auktionen.