De så kallade Staffordshirehundarna var en av de hetaste inredningsdetaljerna i England och Skottland under 1800-talet. Sattfordshirefigurinerna, ibland kallade brashundar, var tänkta att stå på spiselkransen som vackra och roliga inredningsdetaljer men enligt historien kunde de även ha en helt annan funktion.

Ofta föreställde de parställda hundarna rasen King Charles Spaniel, en hundras som uppskattades av det engelska hovet allt sedan 1600-talet, och vilka blev omåttligt populära på 1840-talet under drottning Victorias tid. Men figurinerna kunde även föreställa helt andra djur, betydligt mer exotiska, såsom lejon, tigrar och zebror.

Namnet uppkom av den stora produktionen som uppkom vid porslinsfabriken i Staffordshire från 1720-talet och framåt. Även om de tillverkades i mindre skala vid andra fabriker runt om i England och Skottland.

Så hur var det då med den lite mer ekivoka historien om de handmålade hundfigurinerna under den pryda Victorianska tiden?

Jo, det sas att man med tiden började flytta Staffordshirehundarna, även kallade Wally dogs i Skottland, från spiselkransen till fönstrena för att visa upp sin nyvunna borgarklass. Där stod de med de välkomnande ansiktena utåt och med svansarna mot varandra när mannen i huset var hemma. När mannen i huset gav sig ut på havet eller på resor såg fruarna till att vände hundarna så att de istället stod ansikte mot ansikte. Det ansågs nämligen vara ett tecken till älskaren att det var "fritt fram".

Inte minst efter andra världskriget köptes det mängder av Staffordshirefiguriner av svenska antikhandlare, som såldes till de svenska hemmen som dekorativa inredningsföremål. I och med bodelningar och ovarsam hantering har dessvärre ofta den ena figurinen kommit ifrån den andra, och idag är det ganska sällsynt att hitta intakta par i perfekt skick från 17/1800-talet.

Idag är Staffordshirefiguriner ansedda som attraktiva samlarföremål  och i Storbritannien kan ett riktigt bra par Staffordshirefiguriner kosta flera tiotusentalskronor.

Här ser du ett antal olika Staffordshirefiguriner och Staffordshirehundar som är till salu på Barnebys just nu!

I Barnebys arkiv för tidigare slutpriser på auktioner runt om i världen hittar du prier på Staffordshirehundar och andra figuriner och konsthantverk från Staffordshire!