Den här veckan var helt klart en spännande sådan på den svenska auktionsmarknaden. I tisdags klubbades Stockholms Auktionsverks Modern + Contemporary Art & Design och dagen därpå följde Bukowskis upp med Modern Art + Design 612. Barnebys redogör för de mest spännande försäljningarna.

Det första stora suset som gick genom Bukowskis salar var när Swedish Grace-sektionen av deras auktion Modern Art + Design gick av stapeln. En glasskål signerad Simon Gate vars budgivning startade på 200 000 kronor klubbades efter en intensiv kamp för hela 900 000 kronor. Skålen Bacchuståget var designad för världsutställningen i Paris 1925, det år Swedish Grace fick sitt stora genomslag - och sitt namn.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

När skålen äntligen stod färdig och var graverad av Gustav Abels ska Gate själv ha lyft upp skålen för att beskåda den i ljuset från en lampa. Problemet var bara att han missbedömde avståndet, skålen krossades och Gate och Abels var så illa tvungna att göra om skålen inför den stundande utställningen. Exemplaret som såldes hos Bukowskis är en av tretton existerande och det ska ha tagit 300 arbetstimmar att gravera den.

Läs mer om vårens stora trend här. Swedish Grace är åter på tapeten.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Hjerténs och Grünewalds son var ett återkommande motiv i Hjerténs ouvre och blev för det mesta avbildad av sin mor med en allvarlig uppsyn. Men här ser vi istället vad som kan uppfattas som en busig Iván där han sitter småleendes i sin röda fåtölj.

Under våren har tavlan kunnats ses på Prins Eugens Waldemarsudde, där den ingick i utställningen Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist.

I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon säger Lena Rydén, specialist i modern konst på Bukowskis säger Rydén att Iván i fåtöljen är ett helt unikt verk och att vi inte har sett något liknande på auktion på flera år. Rydén fortsätter:

det här var ett av hennes absolut bästa verk och det var flera budgivare.[...] vi är väldigt, väldigt glada, det känns fantastiskt.

Den nya ägaren till verket kommer att få punga ut totalt 10,76 miljoner kronor innan tavlan kan hängas upp.

Här kan du läsa mer om Sigrid Hjérten den svenska expressionisten.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Men Bukowskis bjöd på ytterligare pärlor i onsdags. Det här skåpet signerat Tor Hörlin år 1920 med bemålad dekor hade ett utropspris på 20 000 - 25 000 kronor, men ropen skulle skalla betydligt högre än så.

Landskapsmotiven med kvinnor som pryder ekskåpet lockade flera ivriga budgivare och skåpet klubbades för hela 190 000 kronor.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

De gedigna utbudet av Axel Einar Hjorth genererade en rad höga slutpriser. Däribland gick fyra stycken Futurum-stolar, formgivna 1928 för NK, för 100 000 kronor.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Nils Fougstedts tekanna för Svenskt Tenn från 1929 klubbades för 32 000 kronor. Utropspris 6000 - 8000 kronor.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Nature Morte signerad Manuel Ortiz de Zárate är daterad till år 1916 såldes för 155 000 kronor. Utropspriset var satt till 40-50 000 kronor.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Dessutom såldes fyra verk signerade Gösta Adrian-Nilsson vilket uppskattades av många budgivare. Sjöman klubbades för 80 000 kronor medan Marin, målad omkring år 1920 såldes för två miljoner.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.
Foto: Stockholms Auktionsverk. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Intresset för Gösta Adrian Nilsson på den svenska auktionsmarknaden är utan tvekan fortsatt stort. När Stockholms Auktionsverks auktion Modern + Contemporary Art & Design klubbades tidigare i veckan genererade även den försäljningen höga priser för GAN, som en komposition i olja från 1919. Verket såldes för 240 000 kronor jämfört med utropet på 30 000 - 40 000 kronor.

Gösta Adrian-Nilsson nuvarande världsrekord sattes i våras då Seglatsen (Seglatsen 1) såldes för 8,9 miljoner på Bukowskis.

Foto: Stockholms Auktionsverk. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Nils Dardels akvarell Två män och en kvinna målades år 1931 och har visats två gånger, båda gångerna på Liljevalchs i Stockholm under 1900-talet. Utropet låg på 200 000-250 000 kronor men klubbades slutligen för 360 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk. Foto: Stockholms Auktionsverk.

En gouache signerad den spanske 1900-talskonstnären Joan Miró klubbades för 720 000 kronor vilket konstnären målat speciellt för ett bokprojekt tillsammans med författaren Juan Perucho.

Foto: Stockholms Auktionsverk. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Ett verk som genererade ett pris nästan fyra gånger så stort som utropspriset var Stefan Gierowskis oljemålning Obraz: LXIII utförd år 1959. Stockholms Auktionsverk hade satt utropspriset till 100 000 - 125 000 kronor, klubban föll först på 450 000 kronor.

En minst sagt produktiv vecka för den svenska auktionsmarknaden!