Troligtvis är det ett svartvit fotografi som varit inspiration till den valörmässigt finstämda kompositionen med en brunbjörn som nedlagt en älgkalv bland gran och lingonsnår.

Den lilla pärlan "Björn med älgkalv" har tidigare ingått i civiljämästare Carl Callins samling och varit ute till försäljning på Bukowskis, då var utropet satt i 500-600 000 kronor, vilket auktionspubliken verkade tycka var för högt. Nu ligger utropspriset 350-400 000 kronor och budgivningen är i full gång.

Efter barndomen i Uppland flyttade Johan Tirén som sjuåring till Oviken i Jämtland efter att hans far fått tjänst som kyrkoherde. Johan Tirén som redan som barn visade konstnärlig talang vann den Kungliga medaljen vid Kungliga Konstakademien i Stockholm 1880. Efter sina studier i Norrland vintern 1881 belönades han återigen, denna gång med ett resestipendium som förde honom ut i världen, men efter flera års resande bland annat till Paris återvände han till Norrland och Oviken i Jämtland där han fortsatte att skildra det norrländska fjällandskapet och samernas liv.

Tirén finns representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm och Göteborgs konstmuseum. Auktionens målning har tidigare ingått i grosshandlare Oskar Hermans samlingar i Kummelnäs, Stockholm. Utropet på auktionens målning är 170-180 000 kronor.

Det är inte bara norrländsk konst och antikviteter som auktioneras ut. Diamantringen i 14K vitt guld med en 1,81ct briljantslipad diamant ropas ut för 45-55 000 kronor.

Bengt Lindström är en av de svenska konstnärer som som nått internationell ryktbarhet, inte minst genom att hans konst representerats av utländska gallerister. Hos Norrlands Auktionsverk auktioneras en figurativ komposition målad i svart och vitt. Utropet är 25-30 000 kronor.

Den vackra rotkorgen med lock i sameslöjd från 1800-talet ropas ut för 6-8 000 kronor.