TEFAF - Årets höjdpunkter

För snart en vecka sedan slogs portarna upp för årets upplaga av TEFAF, världens ledande mässa för konst, design och antikviteter. Förhandsvisningen besöktes av nästan 10 000 inbjudna samlare och museimän och efter redan tio minuter rapporterades det första verket ha blivit sålt, vilket var "The Conquest of Tyro" av Giovanni Antonio Guardi. Denna mässa bjuder på det mesta av det bästa och Barnebys ger er här några av mässans höjdpunkter.

Smycke hos S.J. Phillips, monter 114.
Smycke hos S.J. Phillips, monter 114.

I avdelningen för klassiska antikviteter hittar vi handlaren Charles Ede, vars imponerande samling av antika föremål innehåller detta porträtt som tros vara det äldsta på mässan. Porträttet är målat på en tunn träskiva och föreställer en ung kvinna från den romanska perioden i det egyptiska riket, ca 200 år e.Kr. Det speciella med detta porträtt är att det på ett tydligt sätt förenar de grekiska och egyptiska traditionerna samtidigt som det vittnar om tidens kläder och smycken. Under kvinnans levnadstid hade hon porträttet placerat på väggen och vid tiden för hennes död placerades det över hennes ansikte efter det att kroppen mumifierats.

insta2
insta2

Inte långt ifrån Charles Ede finner vi The Merrin Gallery, som stoltserar med denna märkliga skulptur med uppseendeväckande historia. Skulpturen berättar om den Meso-amerikanska kulturen, som i sin hyllning till guden Xipe Totec lät flå en människa och sy fast dennes skinn på byns präst. Denna skulptur är gjord i terracotta och det människoskinn som täcker den, uppges vara mellan 2 500-3 200 år gammalt. Ni kan läsa mer om skulpturen och dess häpnadsväckande historia här.

Le Moulin d’Alphonse Daudet à Fontvieille (1888) av Van Gogh
Le Moulin d’Alphonse Daudet à Fontvieille (1888) av Van Gogh

Vi lämnar den antika delen av mässan och rör oss mot konstavdelningen där vi finner denna akvarell av Vincent Van Gogh i Dickinsons monter. Detta verk, vid namn "Les Moulins", visas nu för första gången på över 100 år och föreställer landskapen i Arles i Södra Frankrike där Van Gogh vistades år 1888. Sedan 1910 har det tillhört olika privata samlingar i Europa och nu finns alltså chansen att se det igen.

Läs mer om målningen här!

Smycke hos S.J. Phillips, monter 114.
Smycke hos S.J. Phillips, monter 114.

 

Marc Chagall
Marc Chagall

Som så ofta på mässor är det en eller par namn som återkommer hos flera av de utställande handlarna. I år har vi framförallt fått ta del av många verk av Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat och Marc Chagall. Detta självporträtt av Warhol från 1986, hittar vi hos det New York-baserade galleriet Van de Weghe Fine Art, vilka är flitiga utställare av modern och samtida konst på de stora mässorna runt om i världen. Verk av Andy Warhol finns också att se hos den Parisbaserade handlaren Galerie Boulakia som i sin monter dessutom har byggt upp ett mindre utställningsrum tillägnad Marc Chagall med totalt sex målningar utifrån temat "the sweetness of life".

T.v. Demetz, "Daddysboy" 2015. T.h. Yi Hwan-Kwon "Ju-Ha" 2013.
T.v. Demetz, "Daddysboy" 2015. T.h. Yi Hwan-Kwon "Ju-Ha" 2013.

Gehard Demetzs skulptur "Daddysboy" måste vara ett av mässans yngsta verk och finns att se hos det tyska galleriet Beck & Eggeling. Demetz har uppmärksammats för sina skulpturer av barn, som med teknisk perfektion är tillverkade i trä. Hos det koreanska galleriet Gana Art hittar vi ytterligare en skulptur föreställande en pojke, skapad av Yi Hwan-Kwon från 2013. Hwan-Kwon är en av de mest uppmärksammade koreanska konstnärerna idag och hans verk är inspirerade av såväl film som vardagsliv. Skulpturerna utmanar vår subjektiva uppfattning av tid och rum och visst känns det som att ha på sig ett par 3D-glasögon när man beskådar hans skulpturer.

bil12
bil12

TEFAF har framförallt kommit att vara en mässa för konst av de äldre mästarna, men som i ett led än mer ta plats inom den samtida konsten har man i år låtit författaren Sydney Picasso kurera en del av mässan kallad Night Fishing. Bland verken hittar vi bland annat Markus Raetz verk från 98/99 som beroende på ifrån vilken vinkel man betraktar verket, bildar orden NADA samt TODO (Översatt; Inget samt Allt). Raetz har i alla år vägrat att medverka i såväl grupputställningar som på mässor, vilket gör det till en sällsynt möjlighet att se honom nu.

Phillips1032015T9816
Phillips1032015T9816

I avdelningen för smycken och juveller hittar vi detta pärl- och diamantsmycke. Smycket är döpt till Eugénie efter Eugénie de Montijo som i mitten av 1800-talet var gift med Napoleon III och i vems samling det fanns fram till 1870. Smycket kom under följande år att säljas ett flertal gånger innan det hamnade i Reginald Gervis Hargreaves ägo, som gav det till sin blivande hustru Alice Liddell i bröllopsgåva. Alice Liddell var för övrigt samma person som inspirerade Lewis Carroll till att skriva boken "Alice i Underlandet". Det säljs nu hos S.J. Phillips för ca fem miljoner dollar.

Shakermöbler hos Galerie Downtown François Laffanour i monter 605
Shakermöbler hos Galerie Downtown François Laffanour i monter 605

Galerie Downtown François Laffanour med Phillipe Ségalot i spetsen har under de senaste fem åren samlat Shakermöbler, vilka nu visas i deras monter på TEFAF. Ett 30-tal möbler skildrar likt en utställning hur ett äkta Shakerhem kunde se ut och om ni tycker er känna igen stilen på dessa möbler, stämmer det mycket väl då många av våra skandinaviska formgivare varit inspirerade av Shakerdesignen. Läs mer om det här.

 

TEFAF pågår den 13-22 mars och ni hittar fler artiklar om mässan HÄR!