Den gröna färgen som skiftar i olika nyanser matchar det mesta när det kommer till inredning. Redan på 1800-talet var malakit en storsäljare, inte minst inom tillverkningen av möbler och konsthantverk, men redan de gamla grekerna använde färgämnena från malakit när de lade på ögonskugga för mer än 3000 år sedan.

 

 

 

Vad är Malakit?

Namnet Malakit kommer från grekiskan och mineralen anses vara uppkallad efter växten malva och dess grönfärgade blad. Malakit är en mineral bestående av en blandning av kopparkarbonat och kopparhydroxidett vilket förklarar den vackra gröna färgen.

Malakit bryts främst i Frankrike, Australien, USA, England, Rumänien och delar av Afrika, och har under århundraden främst som prydnadssten.

Mineralet uppkommer genom förvittring av kopparhaltiga mineraler, och är hårdare än kalksten men mjukare än exempelvis porfyr. Malakit löses upp av syror och ammoniak och blir svart vid upphettning.

Stenen har använts till smycken och som färgpigment till smink redan 3000 f Kr. Under 1800-talet då malakit blev på modet inom möbeltillverkning och inredning började män även att framställa mineralen syntetiskt.

Malakiten anses vara helande och balanserande och används för att bota smärta eller spänningar i kroppen.