De flesta toppnoteringarna och mest spektakulära auktionsrekorden fortsätter att vittna om den globaliserade marknaden. Orientaliska pärlor, ryska målningar, svensk design och mattor står högt i kurs, men framför allt är det kinesiskt, kinesiskt och åter kinesiskt som gäller!

Uppsalas orientaliska avdelning sopade mattan

Starkast gick Uppsala Auktionskammare som hade en orientalisk avdelning med ett samlat utrop om 8 miljoner. Men...det visade sig att det räckte med att sälja åtta(!) föremål så hade avdelningen för orientalisk konst och konsthantverk omsatt en bra bit över det dubbla mot det totala utropet!

Totalt klubbade Uppsala Auktionskammare orientaliskt för dryga 40 miljoner kronor exklusive provision. Därmed har vårens sensationella framgångar både upprepats och överträffats. För övrigt var det numera Uppsala Auktionskammares mest omfattande avdelning med 381 föremål, där kategorin Moderna möbler & design utgör en andraplats med 105 objekt, vilket visar på auktionshuset satsning men även på hur mycket kinesiska föremål som finns i Sverige.

Totalt sålde Uppsala Auktionskammare hela auktionen för 81,2 miljoner kronor(66,3 miljoner + provision).

Sverige en av världens starkaste auktionsmarknader för orientaliskt

Uppsala Auktionskammare var långt ifrån ensamma om att skörda framgångar med det orientaliska. Även Bukowskis och Stockholms Auktionsverk lyckades väl med att auktionera ut kinesisk konst och framför allt konsthantverk. Bukowskis avdelning för orientaliskt omsatte 23,3 miljoner kronor mot ett totalt utrop på 12,2 miljoner kronor och Stockholms Auktionsverk omsatte orientaliska föremål för 9,5 miljoner kronor inklusive provision mot utropade 3,3 miljoner kronor. Det var en av anledningarna till att Bukowskis omsatte totalt närmare 101 miljoner kronor(sålt inklusive provision) mot det samlade utropet på knappt 102 miljoner kronor. Stockholms Auktionsverk kunde i sin tur summera en totalomsättning på 62,6 miljoner kronor totalt för auktionen inklusive provision mot sammanlagt utrop på 53 miljoner kronor.

Idag är utan tvekan Stockholm och Uppsala en av världens mest intressanta marknadsplatser för kinesiskt konsthantverk. Med en totalomsättning på dryga 80 miljoner kronor under ett par dagars auktionsförsäljning kan man inte annat än imponeras.

Nyupptäckta konstverk högst i kurs

Bukowskis kammade hem prestigeförsäljningen av de klassiska auktionerna dyraste objekt, vilket var den nyupptäckta Strindbergmålningen "Stormlandskap" som såldes för närmare 14,3 miljoner kronor.

Den stora sensationen på Stockholms Auktionsverk blev även auktionens dyraste föremål ; nämligen den nyupptäckta målningen av den ryske konstnären K.E. Makowsky som klubbades för 8,5 miljoner kronor, vilket innebär 10,4 miljoner kronor för köparen innan "hen" kan tillgå målningen(utrop 6-8 miljoner kronor).

Samtliga av auktionshusen lyckades få iväg förvånansvärt mycket av det ryska med tanke på hur den politiska situationen ser ut.

Pärlor för rekordpris när trend håller i sig

Redan i våras sålde Bukowskis en pärla för ett sensationellt pris(läs mer här!). Inte så långt tidigare hade världens dyraste pärla klubbats i England för motsvarande 9 miljoner kronor(läs mer här!), och härom dagen var det dags igen när Bukowskis sensationellt sålde ett par örhängen för dryga 5,3 miljoner kronor, de dyraste smyckena någonsin sålda på auktion i Sverige. Försäljningen förklaras av det ökade intresset för saltvattenpärlor världen över.

- Saltvattenpärlor av den här storleken är mycket ovanligt. Att då hitta sex droppformade i samma format för att skapa de här örhängena är ännu mer sällsynt. Så nog var intresset väntat, men att de skulle vara så eftertraktade var faktiskt en överraskning" sa Towe Norlén, smyckeexpert på Bukowskis i ett pressmeddelande efter auktionen.

Skärfva gård ett minne blott

Det är alltid lika sorgligt när kulturhistoriska minnesplatser skingras för all framtid. Tröst kan dock vara att marknaden åtminstone värderar föremålen högt när man för chansen att köpa något unikt med en intressant proveniens. Något som hände när Uppsala mycket framgångsrikt sålde en del av inventarierna från Skärfva gård. Mest spektakulär var försäljningen av de 96 gouacherna som jag tidigare skrivit om(läs mer här!), vilka såldes för 3 185 000 kronor till en svensk privatperson efter en ordentlig dragkamp mellan ett antal intressenter.

Som en saga när Bauer slår nytt rekord

När man går runt på auktionsvisningarna finns det alltid något som hugger tag lite extra i en. I år var det den lilla akvarellen "Lena och Riddaren Dansa" från 1915 målad av John Bauer som fick mig att ett nytt prisrekord var inom räckhåll. Prislappen landade på 931 000 kronor för köparen som var med om att slå ett nytt rekord för konstnären. Säga vad man vill om John Bauers konst men det här var en riktig pärla om än inte sprungen ur det salta vattnet.

Summa summarum kan man konstatera att de klassiska auktionerna var en rejäl berg och dalbana med långt mellan toppar och dalar. Återropsfrekvensen, sett till antal föremål, liknade mer de engelska auktionernas höga procentandel, och många av de högst ropade verken föll hårt i backen.

Ibland ser man inte träden för skogen, och i år var det en rejäl snårskog sett till antal verk av Carl Larsson. I auktionssammanhang gäller det att inte låta verken  kannibalisera på varandra, vilket blev särskilt tydligt när det kom till Carl Larssons många återropade verk. För höga utropspris men framför allt en övergödd marknad satte krokben för försäljningarna.

Mer taktik, fler nyupptäckter och en oändlig massa kinesiskt tycks vara vägen till framgång även nästa säsong. Lycka till!