Documenta Kassel 10 juni – 17 september

Documenta äger rum var femte år i tyska staden Kassel och pågår då under exakt 100 dagar. Det är med andra ord inte många dagar kvar nu för mässan, som avslutas den 17 september. På mässan visas samtidskonst under konstnärlig ledning av Adam Szymczyk, som tidigare varit chef för Art Basel. Titeln för Documenta 14 är Att lära från Aten, vilket beror på att årets mässa hållits parallellt mellan städerna Aten och Kassel där de medverkande konstnärerna visat konst i bägge städerna.

Frieze London & Frieze Master 5 - 8 oktober

I början av oktober öppnar Frieze Art Fair i ena hörnet av Regent's Park i London och mittemot slår Frieze Master upp sina portar. I den förstnämnda mässan visar 160 gallerier upp konst från fler än 1000 ledande samtidskonstnärer och där hålls även ett gediget program med flera konstnärssamtal och guidade turer. Frieze Master visar i sin tur konst från antiken och medeltiden fram till sena 1900-talet. Mellan dessa båda mässor ligger skulpturparken där ett flertal pampiga verk gör sig väl värda ett besök.

Affordable Art Fair 12 - 15 oktober

Affordable Art fair, är precis som namnet antyder, mässan för dig som vill hitta vacker och prisvärd konst. Liksom föregående år dukar de upp ett dignande bord av måleri, fotografi och skulptur i sina lokaler i Nacka. Ett 50-tal svenska och internationella gallerier ställer ut och allt finns att köpa till ett pris på mellan 500-50 000 kronor. Följ arbetet inför och under mässan i Barnebys Gästblogg.

Fiac 19 - 22 oktober

Frankrikes kanske största konstmässa heter Fiac och äger rum i pampiga Grand Palais. Ett hundratal gallerier visar modern och samtida konst och där hålls även föredrag om konstmarknaden, guidade turer och en presentation av nya heta konstnärsskap. I samband med Fiac sker gallerinatten, där stadens gallerier håller öppet sent. Utöver detta erbjuder Paris ett rikt utbud av prominenta museer som är väl värda ett besök när ni ändå är i stan.

Art Basel Miami 7 - 10 december

Art Basel äger årligen rum i tre städer, Hong Kong, Basel och Miami. Hong Kong och Basel har redan avhandlats och sist på tur är nu Miami den 7-10 december. Trots att mässan i Miami med sina 16 år på nacken är relativt ny jämfört med Art Basel i Schweiz, räknas den till en av världens viktigaste konstmässor. I år medverkar drygt 250 utställande gallerier från USA, Latinamerika, Europa, Asien och Afrika, där det bästa inom modern och samtida konst visas. Vad som kommit att särskilt känneteckna konstmässan i Miami är alla de storskaliga verk, performancesshower och videoverk som visas.