I september lanseras en halvflaska av nordens lyxigaste dryck, mjöden "Sommar".

Sommar, nr 79460, 375 ml, pris 97 kr

Jag mötte i veckan Johan Pihl från företaget Mjödhamnen som har sin bas i Hällefors utanför Grythyttan. Verksamheten började 2007 med import av mjöd från Polen, men från 2010 tillverkar man mjöd från olika bi-samhällen runt om i Sverige. En transportbuss köptes in och inreddes med bl.a. isolerade rostfria 1000 liters tankar, ett avancerat kylsystem, blandkärl, kraftig hygienisk pump för att klara honung, fruktpress, ångkokare och laboratorieutrustning för att på plats och kontinuerligt analysera kvalitén.

Mjöd består endast av honung och vatten, som jäser likt vin.

Intresset för denna dryck ökar succesivt, testa själv och bilda Dig en uppfattning om denna dryck med anor från vikingatiden.

Här kommer lite produktinformation.

Mjöd i världen

Traditionen att dricka mjöd bortsett från vikingatidens mjöd, har burits genom den etiopiska kulturen, där den fortfarande är den normala lördagsdrycken. På 30-talet uppstod det mjödbryggerier i Polen och på 80-talet blev det modernt med mindre mjödbryggerier i USA, där intresset stegvis ökat för denna dryck.

Vad är mjöd?

De svenska mjöden har nästan alltid en alkoholhalt som ligger mellan 10 och 14 volymprocent. Lagringen sker på rostfria stålfat i cirka 6 månader. Mjöden är stilla, och har en restsötma som kan kallas torr eller halvsöt. Det som varierar är den honung de tillverkas av, den exakta restsötman, samt om de innehåller något mer än honung, som tex frukt och kryddor. Trots att de olika mjödsorterna har gemensamma drag, kommer de att vara unika konsthantverk som relaterar till den plats och den tid där de tillverkades.

Om det är till förrätt eller huvudrätt ska man nog helst välja ett torrt eller halvtorrt mjöd, medans ett sött eller dessertmjöd ofta blir bäst till efterrätt eller ost.

Mjödhamnens vision är att etablera mjöd som ett naturligt inslag i svensk dryckeskultur. Mjödet ska ses som nordens självklara alternativ till vin, det ska uppfattas som en kvalitetsprodukt och något som alla restauranger med självaktning erbjuder i sina menyer. Basen för Mjödhamnen skall vara lokalproducerat mjöd från landets alla landskap kompletterat med central tillverkning och/eller import av mjöd och andra honungsbaserade drycker.

Dessa rader skrivs i en tid när äpplen rodnar, svampskogen doftar och potatisen skördas.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist