Berit Koenig var en av Sveriges stora textilkonstnärer under 1900-talet. På 1950-talet anslöt hon sig till Svensk hemslöjd som redan vid den här tiden fungerade som en viktig mötesplats för formgivare och slöjdkonstnärer och som hade många stora namn knutna till sig. De mattor som Berit Koenig skapade under denna tid märktes "SH BK" för att senare ändras till "BKW" i samband med att hon gifte sig. Synonymt för Berit Koenigs design är de geometriska former som återkommer i olika mönster och då främst i form av trianglar och diamanter.

Nu har du chans att ropa hem ett eget exemplar från denna glödheta designer. På auktionen hittar vi nämligen detta geometriskt mönstrade rödlakan från 1950/60-talet, signerad 'SH' samt 'BK'.

I kategorin "mattor" hittar vi fler guldkorn. Från 1950-talet kommer ännu en vacker matta med geometrisk dekor, signerad Judith Johansson. Bland de orientaliska mattorna får ni inte missa nummer 15 och 29 i auktionskatalogen, som består av såväl färggrann prakt som riklig dekor av bland annat fåglar och blommor.

Auktionen bjuder på en mängd vackra föremål från 1800-talets omvälvande århundrade. Vad sägs till exempel om detta blombord och sybord som båda är smyckade med riklig dekor av intarsia samt denna synnerligt vackra bordspendyl, dekorerad med förgyllda bronser mot svart stomme.

Ett föremål som riktigt strålar av färg är detta praktfat som inhandlades på auktion i Stockholm år 1920 och som fram till idag funnits i samma familjs ägo. Fatet tillverkades under 1800-talets början av den kejserliga ryska manufakturen Popov och är rikt dekorerad med handmålad polykrom dekor föreställande frukter, blommor och ett guldfärgat slingrande mönster mot blå botten. Avslutningsvis vill vi slå ett slag för dessa tre konstverk, där målningarna längst till vänster tidigare har tillhört ätten Lilliehöök.

 

Auktionen består av närmare 700 nummer vilka klubbas den 3 september.

Ni hittar hela katalogen hos Barnebys!