900 år gammal penselskål

Bild: Sotheby's

Ett nytt rekord för kinesisk keramik slogs i oktober förra året när Sotheby's Hong Kong sålde en penselskål för 37,7 miljoner dollar. Skålen är en mycket ovanlig Ru Guanyao-skål från Song dynastin och har tidigare tillhört Le Cong Tang samlingen. Den blågröna behållaren som används för att tvätta penslar, tidigare del av Chang Foundation-samlingen på Hongxi Museum i Taipei, slog alla rekord för kinesisk keramik efter en budgivning som pågick i 20 minuter och landade på nästan 38 miljoner dollar för det 900 år gamla föremålet.

Skålen är ett utmärkt exempel på Ru Guanyao (1086-1106) och den perfektion som de kinesiska hantverkarna uppnådde under Norra Song, perioden mellan 960 och 1127.

Kycklingen som orsakade stora rubriker 

Rekordet som penselskålen slog var från 2014 när samma auktionshus sålde en, vad som på engelska kallas Chicken Cup, för 29,5 miljoner dollar. Vinkoppar, så kallade doucai, som denna, dekorerade med kycklingar är några av de mest eftertraktade kinesiska samlarföremålen på auktion. De skapades under Chenghua-perioden 1465 till 1487 och den som såldes på Sotheby's 2014 var tidigare del av de privata Meiyintang Chenghua samlingarna, en av de största privata samlingarna i världen.

Yuan Dynastins mästare: Wang Meng

År 2011 såldes Yuan dynastins mästare Wang Mengs Zhichuan Resettlement för 62,11 miljoner dollar hos Beijing Poly Auction Company. Rullmålningen satte då ett nytt rekord för kinesisk konst på auktion. Wang Meng (ca. 1308-1385) anses vara en av de fyra mästarna under Yuan dynastin. Idag finns det verk av Wang Meng runt om världen i flera viktiga samlingar, däribland på Palace Museum i Beijing, National Palace Museum i Taiwan, Shanghai Museum, Cleveland Museum of Art samt på Metropolitan Museum of Art.

Världens dyraste levande kines 

När Cui Ruzhuos Landscape in Snow (2006) såldes för närmare 24 miljoner dollar hos Poly Auction 2014 slog den det tidigare rekordet i dyraste levande kinesiska konstnär som då hölls av Zeng Fanzhi.

Cui Ruzhuo föddes 1944 i Beijing och studerade under konstnären Li Kuchan på Academy of Arts and Design i Beijing innan han flyttade till USA 1981. År 2015 kom Cui Ruzhuo med på den årliga Hurun Art List som listar de 100 dyraste kinesiska konstnärerna baserat på auktionsförsäljning föregående år.

100 Million Dollar Baby 

I december förra året såldes tolv små målningar av konstnären Qi Baishi och satte ett nytt rekord för kinesisk konst när de gick för över 140 miljoner dollar. En slutsumma som gjorde Baishi till den första kinesiska konstnären som överskridit den gyllene gränsen på 100 miljoner dollar på auktion.

Verket som såldes hos Beijing Poly International Auction gjorde Baishi, som föddes i en fattig familj till världens högst värderade kinesiske konstnär 2017.

Här kan ni se flera slutpriser för kinesisk och orientalisk konst.