Julen närmar sig med stormsteg! Idag är det 49 dagar kvar. Imorgon 48.

I vanliga fall brukar jag knuffa julklappsinköpen framåt några veckor till. Gärna tills det inte går att knuffa längre. Känner ni igen er? Med desperat blick och för varma vinterkläder irrar man sedan planlöst upp och ned på NK och förbannar sig själv. Varför? I år också?!

Men, kära läsare. Kanske får ni irra utan mig i år. Jag vet inte om det är ett ålderstecken eller bara Barnebys förträffliga söktjänst men jag har redan startat med julklappsinköpen. Och vilken start det blev sen - en hel teater! Och Ingmar Bergmans till på köpet. (Blir inte mina flickor glada över det här så ger jag upp.)

Men vi tar det hela från början. Liksom många andra svenskar älskar jag Fanny & Alexander och tycker Bergman på ett så fint sätt lyckats fånga barndomens förtrollade värld. Första gången jag såg filmen var jag själv barn och minnena av syskonen Fanny och Alexanders barnkammare och de ålderdomliga leksakerna etsade sig fast och jag har ofta tänkt tillbaka på den lilla dockteatern och laterna magican.

Därför blev jag förstås eld och lågor då jag häromveckan hittade en liten teater på Bukowskis Market som påminde mig om den i filmen. Jag bjöd - och vann. Lyckan var total och bättre skulle det bli. När jag börjar leta efter bilder från filmen på datorn upptäcker jag att teatern jag köpt är av exakt samma märke som Bergmans. Hurra! Mina små flickor ska få en likadan dockteater som Alexander. Imorgon ska jag hämta ut den och julklappsinköpen hade sannerligen inte kunnat börja bättre!

Nedan följer några till exempel på auktionsfynd som hamnat i barnkammaren hemma hos oss.

Hoppas ni fått en fin start på veckan och lycka till i julklappsjakten! /Emma

Den något tilltufsade men otroligt vackra Hrimfaxe inhandlades på Lauritz och räddades därmed från de elaka danska barnen som slitit av honom både manen och svansen. Idag tillbringar han sin ålderdom i högönsklig välmåga med två sanna hästälskare som ryktar och utfodrar honom dagligen.

Gunghästar är något så ovanligt som leksaker som både uppskattas av barnen OCH som är dekorativa - den perfekta julklappen med andra ord! På auktionshusen brukar det finnas gott om olika varianter och finast är såklart de som är lite äldre. Om du skyndar dig hinner du kanske lägga ett bud på den här granna skimmeln?

Ett gammalt grönmålat köksskåp från 1700-talet ropades in på Stadsauktion och fungerar utmärkt som leksaks- och klädförvaring i vår barnkammare. De små krokarna blev perfekta för barngalgar. Äldre skåp är ofta mycket prisvärda på auktion och det finns få möbler som fungerar bättre om man vill exponera något särskilt föremål. Till en barnkammare är det nästan ett måste och oändligt mycket roligare än en IKEA-hurts.

Axstolen bredvid skåpet, som är en av ett par, är också den från 1700-talet och fungerar för närvarande som bostad åt den självlysande kaninen. Axstolar med sina knippen av veteax på ryggens krön är stolar som jag tycker passar ovanligt bra i just barnkammare. De har mjuka former och ett charmigt uttryck. En populär modell på auktion men till en barnkammare kan man ju gott nöja sig med uddastolar och provinsarbeten som alltid blir billigare. Självlysande kaniner är sällan så kräsna.

__________

Taggar