Som del av Nobelveckan anordnas konferensen Nobel Week Dialogue, som syftar till att förena naturvetenskap och samhälle. Nobelpristagare, vetenskapsmän och opinionsbildare deltar för att diskutera ett aktuellt samhällsproblem. I år är temat Water Matters.

Marina Abramović. Bild Nobel Media Marina Abramović. Bild Nobel Media

Tidigare år har konstnärer som Patti Smith, Jeff Koons, Olafur Eliasson och Anish Kapoor deltagit i konferensen och i år är det dags för performancekonstnären Marina Abramović, för att belysa vikten kring att vi agerar för att rädda våra vattenresurser.

Sedan 1970-talet har Marina Abramović utsatt sin kropp för enorma påfrestningar i sin jakt på att utforska känslolivet, energi och närvaro. Med jaget som insats har hon förtrollat publik världen över och har beskrivits som “performancekonstens mormor”.

Inför konferensen har konstnären släppt en app som räknat ner dagarna till hennes performance - som äger rum den 9 december.

Appen Rising. Bild Acute Art Appen Rising. Bild Acute Art

I appen, Rising, har användarna kunnat göra val för att påverka miljön. Som en förlängning av hennes VR-verk Rising som utvecklades av Acute Art behandlar appen konsekvenser av miljöförändringar. I appen kan du som användare se Abramović i AR (Augmented Reality) i en glastank med vatten. Valet är nu upp till dig om du ska rädda henne genom insatser för att rädda miljön. Gör du det inte fylls tanken på och Abramović kommer att drunkna.

[youtube id="n6uDOC8u03s"]

"Det är bara genom att förändra oss själva som vi kan påverka andra. Vatten är betydelsefullt," säger Marina Abramović.

Marina Abramovićs performance lecture kommer vara i tjugo minuter, men än så länge vet vi inte mycket mer än så. Konstnären är känd för att använda sig av sin egen kropp som både subjekt och medium i sina performance och det återstår att se på vilket sätt hon kommer utforska gränserna för människans uthållighet - både kroppsligt och sinnligt - i relation till miljöfrågan.

Marina Abramović under arbetet med Rising. Bild Acute Art Marina Abramović under arbetet med Rising. Bild Acute Art

Läs mer om performancekonstens mormor här

"Marina Abramović är en av världens främsta performancekonstnärer och engagerad i frågor som rör vatten och klimat. Vi ser fram emot hennes medverkan under Nobel Week Dialogue som är en del av det officiella programmet för att hylla årets Nobelpristagare. Det är spännande att se hur vetenskap och konst kan inspirera oss till nya tankar", säger Mattias Fyrenius, VD för Nobel Media.

Barnebys kommer vara på plats under Nobel Week Dialogue och väntar med spänning för att se vad konstnären ska göra. Fortsättning följer…