Samarbeten mellan kommersiella varuhus och kända designers har på senare tid blivit ett väletablerat fenomen. En som tidigt förstod fördelarna var Ingvar Kamprad. Genom åren har Ikea låtit formgivare som Verner Panton, Niels Gammelgaard, Karin Mobring, Thomas Sandell och Mats Theselius stå bakom formgivningen på möbler som idag är hett eftertraktade på andrahandsmarknaden.

Världens dyraste IKEA-möbel

Ett av Ikeas mest kända samarbeten skedde med den danske formgivaren Verner Panton, vars signum utgörs av hans färgglada och fantasifullt formade möbler. På 1990-talet bodde Verner Panton granne med Ikeas designchef Gillis Lundgren vilket ledde till att Panton designade stolen ’Vilbert’. Den kantiga och färglackade stolen såldes då, 1993, för 675 kronor men blev ingen större succé. Desto mer populär är den idag, då den säljs för uppåt 8.000 kronor på auktion.

- Förutom god formgivning är anledningen till efterfrågan en kombination av ett känt formgivarnamn och ett litet utbud. Stolen togs tidigt ur produktion på grund av dåliga försäljningssiffror, säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys.

 

Läs mer om Ikea på auktion

Se aktuella auktioner med Ikea

Se slutpriser för Ikea