För att fira sina 75 år som ett av världens mest populära möbel- och designföretag har IKEA beslutat att återintroducera några av sina storsäljare. Möbler som över de senaste sju decennierna blivit klassiker ska återigen se dagens ljus och produceras på nytt.

Varumärket som lanserades 1943 av Ingvar Kamprad blev på mindre än ett sekel världens största möbelföretag och det var genom en nostalgitripp som inspirationen till jubiléekollektionen dök upp.

Läs mer om mannen som möblerade en hel värld

Bild: Ikea Bild: Ikea

IKEA lanserar nu kollektionen GRATULERA, med möbler, belysning och porslin som hyllar några av de mest ikoniska produkterna som producerats mellan 1950 och 2000. Lövenbacken, Klippan och Ganget är några av favoriterna vi nu ska få återse.

Flera av produkterna, som en gång ansågs futuristiska, kommer nu få ta plats i samtida, eklektiska interiörer som nu är på modet. För de som la vantarna på produkterna när de först lanserades utgör jubiléet ett utmärkt tillfälle att damma av de egna gamla IKEA-möblerna som idag kan vara högt eftertraktade på andrahandsmarknaden.

“Vissa av de här produkterna är ikoner när det kommer till vintagemöbler – de finns överallt idag. Jag köper fortfarande Ikea vintage på auktioner och second hand-butiker. Många människor har en längtan efter historia och arv,” säger Karin Gustafsson, kreativ ledare på Ikea, i ett pressmeddelande.

De 10 mest eftersökta IKEA-möblerna på auktion.

Bild: Ikea Bild: Ikea

Serien är uppdelad i tre kollektioner, baserade på specifika årtionden och kommer lanseras under året i kronologisk ordning. Den första kollektionen, tillägnad 1950- och  60-talen lanseras den 9 augusti 2018, varpå 1970- och 80-talen släpps i oktober och avslutas med 1990- och 2000-talen i december. Alla produkter görs i ett begränsat antal kopior.

Den första delen innehåller modeller i mörka träslag, typiska för mitten av 1900-talet. När IKEA slog upp dörrarna för första gången 1958 hade Ingvar Kamprad som mål att designa moderna möbler som genom sina former kom att lägga grunden för framtiden. Det var i denna anda som fåtöljen Ganget med sitt runda säte och krökta ben, Knäsjölampan med bomullsskärmar och bordet Lövenbacken föddes. Idag är de alla ikoner som en gång representerade innovation i sin tid.

Bild: Ikea Bild: Ikea

Läs om IKEAS åtta bästa designsamarbeten.

Oktoberkollektionen som hyllar 1970- och 80-talen kommer glädja den som älskar färg och djärva former. Mycket av det som formgavs för IKEA under dessa årtionden var inspirerat av Memphisgruppen som grundades av Ettore Sottsass och hyllades världen över under 1980-talet.

Bild: Ikea Bild: Ikea

GRATULERA innehåller stolar med rörformade metallstrukturer, mjuka soffor och djärva tryck - allt i klara primärfärger - något som den röda soffan Klippan starkt representerar. “Det var en av de första prisvärda sofforna som varumärket hade att erbjuda, vilket gör den till en klassiker av sin tid”, säger Karin Gustavsson.

I december kliver vi in i 1990- och 2000-talet med en kollektion som kombinerar ett minimalt språk med svenska björkskogar och grafiska mönster. Det är ett mer naturlig uttryck som vid tiden, födde skulpturala möbler som den vid lanseringen mycket eftertraktade hjulförsedda PS-bänken, designad Thomas Sandell.

Bild: Ikea Bild: Ikea

Det som är intressant är att produkterna i GRATULERA inte ligger så långt borta från den design som erbjuds idag på IKEA. De klassiska föremålen, som passar perfekt in i moderna interiörer, visar att bra design är tidlös.

Sök efter IKEA på Barnebys.