Ett av IKEA:s mest kända samarbeten skedde med den danske formgivaren Verner Panton, vars signum utgörs av hans färgglada och fantasifullt utformade möbler. På 1990-talet bodde Verner Panton granne med IKEAs designchef Gillis Lundgren vilket ledde till att Panton designade stolen Vilbert. Stolen blev ingen större succé då den lanserades 1993 men är desto mer populär på auktion idag och vittnar om hur IKEAs möbler lever vidare i många, många år.

Se slutpris för Vilbert på auktion

IKEA har genom årens lopp varit snabba med att lansera trendiga kollektioner av kända formgivare, som genom färg, form och materialval tilltalat den breda publiken. De senaste åren har allt fler möbelmodeller dykt upp på andrahandsmarknaden, särkilt från 1970-90-talet. Ett tydligt exempel på detta är plastfotöljen Skopa, som Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind designade för Ikea 1974.

Så mycket brukar Skopa kosta på auktion

En annan formgivare som ligger bakom flera av IKEA:s mest eftertraktade möbler på auktion är Karin Mobring. Bland hennes mest populära modeller märks karmstolen Amiral från 1970-talet i kromad stomme och rygg med sits och armländ av läder samt Natura i furu och läder.

Se slutpriser för föremål av Karin Mobring för Ikea

Byrå. Thomas Sandell, ur "PS"-kollektionen, IKEA, 1990-tal. Byrå. Thomas Sandell, ur "PS"-kollektionen, IKEA, 1990-tal.

I samband med designbommen på 90-talet for IKEA till möbelmässan i Milano för att lansera PS-kollektionen. Temat var ’demokratisk design’ där fokus låg på skandinavisk design och hållbarhet och för vilken bland andra Thomas Sandell designade. I kollektionen ingick denna byrå som idag väcker ha-begär hos auktionshandlarna.

Se slutpriser för föremål av Thomas Sandell för Ikea

År 2006 lanserade IKEA sin Art Event-serie med syfte att låta ett utvalt antal konstnärer ta fram verk i limiterad utgåva. Det första samarbetet skedde bland annat med Ernst Billgren, Jan Håfström och Denise Grünstein, vars konstverk snabbt blev ett hett byte och som idag inbringar betydligt mer på auktion jämfört med dess försäljningspris.

Dyraste "Premiär" som sålts på auktion

IKEA har de senaste åren erbudit uppemot tio olika designkollektioner per år. Ett som lockade till långa köer var samarbetet med den hyllade formgivaren Ilse Crawford 2015, där många ville få tag på de möbler i enkla former och naturmaterial som hon skapat.

Läs Barnebys intervju med Ilse Crawford

Den brittiske industridesignern Tom Dixon ligger bakom kollektionen DELAKTIG, som bland annat består av en modulmöbel som fungerar både som säng och soffa. Tanken är att även andra företag och konsumenter ska kunna modifiera och individanpassa de olika modulerna som ingår i kollektionen. Ett av dessa företag är Bemz, som tillsammans med Tom Dixon låtit producera ett läckert haute couture-överdrag för soffan. Bemz och Tom Dixon har även gemensamt skapat en kollektion med överdrag för DELAKTIG som lanserades i februari 2018.

1970-talet är på tapeten och och därför vill vi slå ett slag för Ikeas nya kollektion "Avsiktlig" i samarbete med den ikoniska 10-gruppen. 10-gruppen har haft en viktig påverkan på svensk designhistoria och deras ungdomliga, radikala och djärva formspråk lever vidare än idag. Flera av 10-gruppens formgivare har tidigare frilansat för IKEA och arbetat med deras textilsortiment och mönster. Kollektionen som släpptes nu i maj består dock av fyra tidigare klassiska mönster samt helt nya mönster, som producerats av 10-gruppens originalmedlemmar.

Se fler föremål av 10-gruppen på auktion

 

Läs fler artiklar om IKEA