Tid Till Förfogande(TTF): Har du några favoriter inför klockkvaliten?

Georgios Batselas(GB), Kaplans Auktioner: Som vanligt är det alltid svårt att välja några favoriter när alla klockor är utvalda på denna auktion, men förstår vad du menar. Några jag tycker extra mycket om är: nr. 1 ”Paul Newman”, som är samma referens och utförande som Newmans egna Daytona som nyss såldes på Phillips, och som det varit mycket uppmärksamhet runt. Alla häftiga Speedmaster som vi fått in, inte minst ”Lollipop” som är den sista klockan på auktionen. En annan som sticker ut är IWC Ingenieur SL s.k. ”Jumbo”, där jag aldrig någonsin tidigare sett ett lika välbevarat exemplar. Tycker även Rolex Day-Date med ”Onyx-tavla” är fantastisk. Sist men inte minst alla 9 (!) Breitling som kommer från ett urmakeri, och som är så fina att ”alpluften” kom ur verket när vi öppnade dem.

TTF: Har ni märkt av någon trend hos vintageklockentusiaster?

GB: Kunskapen bland entusiasterna ökar ständigt, och de finner nya och intressanta detaljer och upptäcker nya märken som varit mer anonyma tidigare. Heuer och Breitling är två bra exempel och främst deras kronografer från 1960 och 1970-talet, som tidigare såldes för lägre priser.

TTF: Någon klockanektot som inträffat sedan senaste klockkvaliten?

GB: Det händer roliga saker varje dag hos oss på klockvärderingen, och vi får höra många intressanta historier. En rolig anekdot om IWC Ingenieur SL nr. 94 på auktionen, är  att inlämnaren berättade att den tidigare ägaren köpt två stycken likadana, men bara använt den ena –  varför den vi har med är i utsökt skick med boxen och booklets som är otroligt välbevarade. Måste även lyfta fram sista numret på auktionen – 2998 ”Lollipop” som levererades till UNEF (United Nations Emergency Force in Gaza). Pappan till inlämnaren tjänstgjorde i Gaza, dit klockan också levererats (se bild:utdrag ur arkiv från Omega museet).

LÄS MER: KLOCKKVALITEN PÅ KAPLANS AUKTIONER LÖRDAG 11 NOV KL.13:00

TTF: Om du skulle ge några tips på klockor till köpare i dessa prisklasser a) 0-10.000kr b) 10.001-50.000kr c) 50.001- uppåt...

GB: 0-10.000 kr vill jag lyfta fram: Enicar Alarm (nr. 47) med svenskt datum, Eterna (nr. 52) som är stor för tiden, 36 mm i diameter, och Certinan (nr. 55) med quartz-verk och Gay Frères -länk. Mellan 10-50.000 kr är några tips: Wakmann (nr. 12) är helt klart en bubblare som sitter perfekt på min handled. Gillar även Minerva-kronograferna (nr. 41 och 42), samt Oris Diver (nr. 95) som är svår att hitta och där Oris själva nyligen släppt en re-edition på. Sist vill jag bara lyfta fram Atmos-bordsuret med den vackra ”Trianon”-designen, och som även har ett ställ för väggplacering . Från 50.000 kr och upp startar och avslutar vi auktionen med två ikoniska klockor: Rolex Daytona ”Paul Newman” och Omega Speedmaster ”Lollipop”. Däremellan har vi en Patek Philippe Nautilus Ref nr. 5712, och en välbevarad Rolex Submariner i 18K guld med blå urtavla och dykring.

TTF: Någon hälsning till alla klockentusiaster?

GB: Våra förväntningar är förstås mycket höga till denna auktion. Vi har ställer alltid höga krav på oss själva och våra auktioner, något jag tycker vi visat de senaste åren med högre försäljning i procent än någon annan lyckats med i Sverige.

Dessutom tycker jag det är roligt att vi både har några ”kioskvältare” som kommer gå för stora summor, men även många intressanta klockor som ligger i ett prisspann där även yngre samlare som inte har lika tjocka plånböcker kan ha råd med. Det viktigaste för oss är att få nöjda säljare och köpare, och göra en bra totalauktion. För alla er som inte varit på en liknade samlarauktion som denna, kan jag bara hälsa er välkomna till oss den 11:e november kl: 13.00, och njuta av spänningen i salen, och den häftiga dynamiken på plats.

Fem snabba klockrelaterade frågor till Georgios:

Bordsur/Fickur – Bordsur (gärna Atmos)

Smartwatch/Inte smartwatch – ej smartwatch

Guld/Stålklockor - stål

Dykare/Pilot –svårt, båda

Guilloche/Cotês de Genève - Guilloche

För mer foton följ TTF och Kaplanswatches på instagram.