Vi kommer att titta närmare på några av de klockor som kommer att gå under klubban på Klockkvaliten 16/5. Jag har tänkte att vi passar på att varva wristshots med att intervjua Mikael Wallhagen, urmakare/klockspecialist på Kaplans och även med i SVTs Antikrundan. Mikael ger oss insyn i sitt arbete samt lite tips som kan vara matnyttiga om man vill köpa sin klocka på auktion.

(TTF) - När började ditt intresse för klockor?

(Mikael Wallhagen) - Klockintresset har inte varit något som gått i släkten utan det kom sig av att jag sökte till Urmakarskolan i Borensberg.

Jag ville göra något praktiskt och tyckte att finmekaniken i allmänhet och urmakeriet i synnerhet verkade vara spännande.

(TTF) - Hur kommer det sig att du valde att bli urmakare?

(MW) - Jag var en skoltrött grabb som sökte en praktisk utbildning istället för en teoretisk. Uppväxt och boende i Linköping låg Stefanskolan i Borensberg nära till hands och efter ett besök där 1992 så blev jag helt såld på klockornas värld.

Efter att ha jobbat som urmakare några år blev jag butikschef och under tiden växte intresset för auktioner och vintageklockor. När möjligheten att jobba med Kaplans auktioner kom så kände jag att det passade perfekt för att utveckla det intresset.

(TTF) - Har du någon anekdot som du kan berätta om?

(MW) - När vi skulle söka praktik i årskurs 2 på urmakarskolan så fick jag höra av några klasskompisar att Sveriges finaste klockaffär hette Rob Engström och låg på Drottninggatan i Stockholm. Ingen hade vågat ringa dit och fråga om praktikplats men jag slog en signal och fick prata med ägaren Arne Moberg som själv hade gått på Stefanskolan. Han hälsade mig varmt välkommen och efter mer praktik och sommarjobb så fick jag jobb där och blev kvar i 9 år.

(TTF) - Vilken graal är det du söker efter(kanske redan har funnit)?

(MW) - Jag lär mig hela tiden och hittar nya intressanta klockor som jag blir intresserad av. Min första graal som jag drömde om under utbildningen var en Longines Charles Lindbergh.

Den har jag både haft och sålt och den senaste spännande klockan jag hittade var en Rolex Datejust med Tiffany & co signering på urtavlan.

(TTF) - Har du några tips till auktionsköpare.

(MW) - Gör hemläxan ordentligt läs hela katalogiseringen, kolla på klockan noggrant och bilda dig en egen uppfattning. Ta gärna hjälp av en expert om du behöver. Fråga hellre en gång för mycket än för lite och dubbelkolla exakt vilka köpvillkor som gäller.

Tänk på att det kan tillkomma både provision, extra avgifter och ibland moms eller tull om man gör köpet utomlands.

Sen gäller alltid det gamla klassiska tipset att bestäm innan auktionen hur högt i budgivningen du skall gå. Det är otroligt lätt att ryckas med.

Vi fortsätter intervjun i den avslutande delen(2/2) HÄR. Använder du instagram kan du följa alla här: Kaplans Auktioner, Mikael Wallhagen eller TTF. Ha en riktigt trevlig fortsättning på helgen!

 

Läs mer om aktuella klockauktioner HÄR!