Med anledning av Klockkvaliten, a k a "Important Watches" slår vi flera flugor i en smäll med extra många wristshots av armbandsur från auktionen samt den avslutande delen (du kan läsa den första delen här) av intervjun med Mikael Wallhagen urmakare/klockspecialist på Kaplans.

Tid Till Förfogande (TTF)- Vilken är din favorit komplikation(er)?

Mikael Wallhagen (MW) - Datum är den komplikation som jag tycker är mest användbar men jag är väldigt intresserad av äldre klockor som är Chronometer-testade.

(TTF)- Hur ser du på den svenska klockmarknaden idag(några trender på gång?)?

(MW) - Vid sidan av det allt ökande Vintageintresset så tycker jag att det är otroligt kul med de svenska premiumklockorna. Halda som utvecklats framgångsrikt inom både rymd och racing och Sjöö Sandström som har också brutit ny mark i det exklusivaste segmentet med sin nya Royal Capital.

Samtidigt så har vi även en handfull trendigare märken i alltifrån Efva Attling till Triwa och Daniel Wellington som också fyller sin funktion som accessoarer.

Så trendspaningen blir Premium på ena sidan och Mode på andra.

(TTF)- Har du något favoritmärke/ eller någon klocka som du använder ofta?

(MW)- Vi sidan av de vanliga märkena som Omega, Rolex, Patek Philippe mm, så har jag ett stort intresse av de mindre firmorna som tillverkar klockor på en mycket hög exklusiv nivå. Jag har själv haft nöjet att träffa både Roger Dubuis och F.P. Journe som jag tycker är mycket intressanta personligheter och jag gillar verkligen Roger Dubuis framförallt tidiga klockor och F.P. Journes Souverain kollektion.

En klocka jag använt mycket på senaste tiden är en helt klassisk Panerai med manuellt urverk från 2000.

(TTF) - Hur har det varit att arbeta med antikrundan?

(MW) -Det är ju lite av ett hedersuppdrag, en helt ny erfarenhet som är fantastiskt roligt. Man träffar otroligt intressanta personer både bland besökarna, experterna och teamet. När vi drar fram så är det lite som en folkfest på inspelningsorten.

Sen är det en intensiv period med resor och inspelning som koncentrerats på bara drygt 2 veckor. Detta resulterar sedan i 12 program under 3 månader. Jag ser verkligen fram mot en nu runda i slutet av sommaren.

Vi avslutar intervjun med att ställa "Fem snabba" frågor till Mikael Wallhagen i kategorierna "antingen, eller"!

- Länk/Armband(nato/skinn, etc.)? Läderband, gärna i mocca.

- Armbandsur/Fickur? Armbandsur

- Ljus/mörk urtavla? Mörk urtavla

- 36mm/42mm 36 mm

- Quartz/Automat Automat

Jag vill passa på att tacka alla på Kaplans för ert engagemang och alla fantastiska wristshots. På instagram finns vi här:  Kaplans Auktioner, Mikael Wallhagen, Barnebys, Tid Till Förfogande.