September är igång och nu när vi återvänt till jobb och studier efter en ovanligt härlig och lång sommar längtar vi efter inbjudande och varma miljöer. Ett knep för att skapa en hemtrevlig känsla till hösten är att addera textilier, inte minst till golven: där är kelimmattan ett utmärkt alternativ.

Foto via Pinterest. Foto via Pinterest.

Kelim är dels benämningen för en speciell vävteknik härstammad från mellanöstern samt namnet på själva mattan. Några av de tidigaste kända exemplaren av kelim dateras till 1000 f.Kr, men kelimtraditionen kan enligt forskning vara betydligt äldre än så.

Mattorna har traditionellt gjorts i länder tillhörande det forna Osmanska riket, men andra spår leder till Mongoliet. Bland orientaliska mattor är kelim inte bara den vanligaste sorten utan även en av de mest uppskattade. Inte konstigt då de vackra, handvävda mattorna är fulla av detaljer, klara färger och intrikata mönster.

Vill du veta mer om hantverket bakom orientaliska mattor? Här kan du läsa mer.

Kelimmattor kan göra underverk för vilket hem som helst, vare sig du väljer en klarare, multifärgad matta eller istället väljer en lite mer nedtonad och diskret. Valet är ditt och beror på vilket uttryck du är ute efter.

I många kelimmattor är rött den mest framträdande färgen, vilket bidrar till en varm och mjuk atmosfär. Geometriska mönster som ofta kan uppfattas som skarpa tonas ner och vägs upp med varma, klara färger.

Om du är en av dem som föredrar en svalare färgskala kan istället blåa eller gröna toner passa fint. Den här mattan är gjord helt i ull i Armenien mellan år 1850-1899 – ett utmärkt exempel på hantverkets fokus på mönster.

En av höstens stora trender färgmässigt är jordnära, nötiga toner. Den här slätväven är daterad till det tidiga 1900-talets Iran och tillhör undergruppen Senneh. Senneh är ansedd som en av de allra mest högkvalitativa mattorna som finns och just det här gula blommönstret skulle muntra upp vilket rum som helst.

Kelimmattor gör sig dessutom bra oberoende av storlek, så även om du inte har plats med en stor matta kan kelim göra mycket för helhetsintrycket. Trånga utrymmen som korridorer, hallar eller trapphus kan upplevas som längre och bredare med en långsmal matta som markering. Eller varför inte placera en matta i trappan? Just den här mattan vävdes i Uzbekistan runt år 1910.

Om geometriska mönster inte faller dig i smaken – välj blommönstrat. Blommiga mönster erbjuder både värme och lekfullhet såväl som en klassisk look. Den här mattan är vävd helt i ull och kommer från Azerbaijan.

Alla kelimmattor kommer från auktionshuset Catawiki och kommer passera under klubban den 9 september på auktionen Exclusive Rugs & Kelims.

Har du något att sälja via Catawiki? Ta reda på hur du går tillväga här.

För att se alla Catawikis pågående auktioner direkt på Barnebys - klicka här.