Tyska möbeldesignern Michael Thonet var en pionjär inom industridesign. Under 1830-talet experimenterade han med framställningen av möbler, och då främst stolar i böjträteknik, en innovation som av många anses ha markerat starten för den moderna historien. Det var inte bara den läckra designen som skapade uppmärksamhet, stolarna levererades dessutom i platta paket för att underlätta transport och export.

Sitt första internationella genombrott fick Thonet på världsutställningen i London 1851, där han mottog en bronsmedalj. Hans mest kända stol Nr14, som även kommit att kallas för "Stolarnas stol" lanserades 1859 och knappt tio år därefter fick Thonet en guldmedalj för just denna stol på världsutställningen i Paris 1867. Fram till 1930-talet producerades modell Nr14 i inte mindre än 50 miljoner exemplar och därefter har ytterligare 30 miljoner sålts.

Efter Thonet tog hans fem söner över och än idag, 180 år senare, drivs det som ett familjeföretag. Företaget har fortsatt att producera stolar i böjträ men har även låtit kända formgivare som Marcel Breuer, Mies van der Rohe och Norman Foster designa modeller i trä och stål.

Trots att Thonetstolen gjorde sig känd som en caféstol passar den minst lika bra i hemmet. Få möbler med samma karaktär har gåvan att fungera som hemmets guldkorn utan att för den delen ta över inredningen.

Stolar från Thonet finns dagligen att hitta på Barnebys, se bara på dessa:

Bild från Domino. Bild från Domino.
Bild från Planet Deco. Bild från Planet Deco.
Pablo Picasso i sin studio. Pablo Picasso i sin studio.
Bild: I do myself Bild: I do myself

 

Fler möbler av Thonet finns att hitta på Barnebys