Joanna Lavén arbetar som inredningsdesigner och stylist för fotograferingar inom inredning och stilleben. Vi har träffat henne för ett samtal om inredningsyrket och hur hon använder sig av auktioner i sitt dagliga arbete.

Hej Joanna! Berätta lite om ditt arbete.

I mina inredningar använder jag mig mycket av vintageföremål, från auktioner och butiker. Att handla vintage tycker jag är bra av många anledningar. Det gör att jag hittar mer unika objekt, ofta av bättre kvalitet än nyproducerade möbler, och dessutom så är det bra för miljön. Jag tycker även att en stor fördel med vintage är att det skapar en mer ombonad känsla i ett hem.

Foto:Erik Lefvander för Residence Magazine. Foto:Erik Lefvander för Residence Magazine.

Vad är första steget när du tar dig an ett nytt inredningsuppdrag?

Jag börjar med att försöka lära känna kunden och dess smak och behov, dels genom samtal med även genom att tillsammans gå igenom konkreta inspirationsbilder.

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag är ganska bred i min smak, gillar särskilt formgivning från 20-70-tal. Gillar harmoniska färgsättningar och tycker om eklektiska blandningar av äldre och nyare design. Älskar vintagelampor och konsthantverk.

Har du någon favoritdesigner?

Många! Gio Ponti, Angelo Mangiarotti, Carlo Scarpa, Afra&Tobia Scarpa, Gianfranco Frattini, Jorge Zalszupin, Pierre Jeanneret, Angelo Lelli, Jean Royére mfl mfl… Listan kan göras lång!

Finns det några svenska namn på den listan?

Älskar de svenska keramikerna Eva Zethreaus och Marie Beckman.

Inredning och styling av Joanna Lavén. De flesta av föremålen är vintage; den stora fåtöljen Holmenkollen av Arne Tidemand Ruud, soffbordet av Aldo Tura, svarta fåtöljen av Pierre Paulin, taklampan av Carlo Scarpa för Venini mm. Foto: Erik Lefvander för Residence. Inredning och styling av Joanna Lavén. De flesta av föremålen är vintage; den stora fåtöljen Holmenkollen av Arne Tidemand Ruud, soffbordet av Aldo Tura, svarta fåtöljen av Pierre Paulin, taklampan av Carlo Scarpa för Venini mm. Foto: Erik Lefvander för Residence.

Om vi inte fokuserar på kända formgivare specifikt, finns det någon stil eller historisk period du gillar mer än andra?

20-70-tal, kanske med något mer fokus på 60-70-tal just nu men det går i perioder.

Hur mycket bryr du dig om trender?

Inte speciellt mycket, däremot så kan trender få mig att återupptäcka något - en stil eller liknande - som jag inte haft lika färskt i minnet.

Inredningsmässigt, vad tycker du vi har sett nog av? Vad har tjänat sitt syfte?

Vitlaserade möbler är jag inte överdrivet förtjust i. ”Tillfälliga” lösningar som upptejpade posters istället för mer klassiska konstverk. I allmänhet har trenden gått från slit och släng vilket är väldigt positivt. Många satsar mer på saker som ska hålla.

Handlar du mycket på auktion?

Ja, handlar mest på auktion.

Ib Kofod Larsens sideboard i rosenträ. Foto: Nordlings Antik. Ib Kofod Larsens sideboard i rosenträ. Foto: Nordlings Antik.

Vad är ditt bästa auktionsfynd?

En Ib Kofod Larsen bänk som köptes för ca 10-15 år sen för 14 000kr. Idag säljs de för betydligt mer, ungefär tio gånger mer än det jag betalade.

Vilken är din absoluta drömmöbel?

Svårt att säga bara en. Kanske Polar Bear soffan av Jean Royére? Soffornas soffa.

Joannas favoritsoffa, Jean Royéres Polar Bear Sofa. Foto: Architectural Digest. Joannas favoritsoffa, Jean Royéres Polar Bear Sofa. Foto: Architectural Digest.

Vilka trender tror du vi kommer se 2019?

Jag tror att den taktila trenden fortsätter, mer mjuka heltäckningsmattor och naturmaterial samt dämpade färgskalor. De svängda formerna fortsätter och de ”klumpiga" bordsbenen som vi sett mycket på sistone (á la Mangiarotti). Hållbar inredning fortsätter i form av att man handlar vintage samt att nyproduktion anpassas mer till miljövänliga produktionsmetoder och materialval. Hantverket blir än mer uppskattat som en förlängning på motreaktionen mot slit och släng-kulturen som har funnits ett tag.

Joannas favoriter från vänster till höger: Lampa, Carlo Nason för Mazzega. Fåtöljen Grasshopper av Finn Juhl, Joannas favoriter från vänster till höger: Lampa, Carlo Nason för Mazzega. Fåtöljen Grasshopper av Finn Juhl,

Ett urval av Joannas arbeten hittar du via hennes hemsida.