Dansk design är populärt, trendigt och tidlöst - men hade förmodligen inte varit det utan Finn Juhl (1912-1989). Med inspiration från den fria konsten skapade han möbler med skulpturala och organiska former, och banade väg för den danska designens enorma popularitet och höga anseende.

Finn Juhl var utbildad arkitekt men är främst känd för sina eleganta möbler. Från 1930-talet och fram till 1960-talet var Finn Juhl en del av det som kallas "Danish Modern", dit formgivare som Arne Jacobsen, Hans J Wegner och Poul Kjaerholm också räknas. Trots att han anses vara far till den danska teakstilen är han inte lika berömd i Danmark som i USA, dit många av hans möbler exporterades.

Under 1940-talet var Finn Juhl på toppen av sin karriär, då han skapade de flesta av sina mest välkända möbler. 1942 byggde han huset i Ordrup utanför Köpenhamn tillsammans med sin dåvarande fru, och bodde där fram till sin död. Enplanshuset är en arkitektonisk innovation som Juhl byggde inifrån och ut, med ambitionen att skapa ett hem där han formgivit varenda detalj själv.

Tack vare husets förra ägare Birgit Lyngbye-Pedersen är Finn Juhls hus idag en del av Ordrupgaard Museum och går att besöka. Huset står som ett bevis på Finn Juhls visionära och nyskapande tänkande, med sina öppna planlösningar och stora glaspartier. Insidan har bevarats nästan i detalj som det såg ut när formgivaren själv bodde här.

De luftiga rummen är som en essä om den danska modernismens expressiva och skulpturala former, inredda med Finn Juhls egen design och konst av samtida danska konstnärer.

Det fantastiska och färgstarka porträttet ovanför den klassiska Poet-soffan (formgiven 1941) föreställer Finn Juhls andra fru, Hanne Wilhelm Hansen. Porträttet målades 1946 av Vilhelm Lundstrøm, en av Danmarks mest framstående modernistiska konstnärer.

Bland möblerna finns exempel på några av Finns Juhls mest ikoniska skapelser, såsom fåtöljerna FJ45, FJ46 och Høvdingestolen.

Vid soffbordet från 1968 står den så kallade "Knoglestolen", tillverkad i endast 12 exemplar och ett av Juhls absoluta mästerverk. Soffan är platsbyggd och ackompanjeras av de två FJ 45-fåtöljerna. Målningen på väggen är även den av Vilhelm Lundstrøms hand.

Huset i Ordrup blev Finn Juhls designlabb - om hans formgivna möbler inte fungerade eller platsade i hans hem, skulle de heller inte tillverkas i fler exemplar. Den eleganta stolen F 46 formgavs 1946 för Niels Vodder.

I arbetsrummet finns ett av Finns egna konstverk: "To Krukker" från 1934 som står lutad mot väggen ovanför skrivbordet.

Det är inte bara Finn Juhls egen design som syns i huset. Här finns också andra praktexempel på den danska formgivningens största ikoner, såsom Poul Henningsens taklampa PH Kontrast som hänger ovanför bordet. Matbordsgruppen formgavs av Juhl 1956 för France & Son.

I matrummet står Judasbordet och Egyptenstolar från 1949. På väggarna hänger verk av de danska konstnärerna Richard Mogensen och Asger Jorn.

Bilder från Ordrupgaard Museum och FinnJuhl.com.

Här hittar du alla föremål av Finn Juhl som finns på auktion just nu!