Bruno Mathsson är en av Sveriges internationellt mest kända formgivare. De flesta svenskar känner till hans berömda vilstol "Pernilla" från 1944, med de karakteristiska välvda armstöden och grovt vävda tyget.

brunom2 brunom2

Stil och komfort var viktigt för modernisten och funktionalisten Bruno Mathsson när han formgav möbler, och det gällde även när han ritade byggnader. I villan, som ligger i hans födelseort Värnamo, är gränsen mellan ute och inne nästan upplöst.

brunom3 brunom3

Stora delar av husets väggar består av glas ut mot trädgården och husets interiör är nästan täckt i ljusa träslag, något som också är typiskt för Bruno Mathssons design. Han ville förena känslan av vara utomhus och inomhus i sina byggnader, en idé han fått när han besökte USA och fick uppleva den kaliforniska arkitekturen i glas.

brunom4 brunom4

Att Bruno Mathsson var funktionalist märks väl i den minutuöst planerade villan. Varenda kvadratmeter har tagits till vara och huset upplevs större än sina 125 kvadratmeter.

bruno7 bruno7

Villan har inretts med föremål från flera formgivare som var samtida med Bruno Mathsson. I köket hänger gardiner med det av Marianne Westman designade mönstret "Picknick", samt en PH-lampa av den danske formgivaren Poul Henningsen.

brunom5 brunom5

När Bruno Mathsson avled 1988 lämnade han efter sig ett rikt och särpräglat kulturarv, med tidlösa möbelklassiker och funktionella former. Idag betraktas hans skapelser både som bruksföremål och konst, och utställningar med Bruno Mathsson dyker upp med jämna mellanrum.

Barnebys har valt ut några praktiska och eleganta möbler som finnspå auktion just nu:

Soffbord, formgivet för DUX. På auktion hos Göteborgs Auktionsverk. Soffbord, formgivet för DUX. På auktion hos Göteborgs Auktionsverk.

Soffbord, formgivet för DUX. På auktion hos Göteborgs Auktionsverk.

 

Här hittar du alla föremål av Bruno Mathsson som finns till försäljning hos Barnebys.