I New Yorks mest galleritäta område Chelsea, vägg i vägg med världens mest kända konstgalleri Gagosian Gallery ligger Hasted Kreutler. En till utsidan grå men stilren lokal som invändigt är fylld av samtidskonst i absoluta toppkvalitet. Hit kommer Manhattans kändiselit för att få hjälp med att inreda sina lyxlägenheter. Trots fullspäckat schema tog sig Joseph Kraeutler tid att träffa mig i sitt galleri en hektisk onsdagseftermiddag. Jag har redan hunnit gå ett varv i lokalen när jag ser honom parkera sin vita Mercedes precis utanför galleriet. Han visar mig runt innan vi stänger in oss i hans inglasade kontor längst in i det avlånga galleriet.

Kan du avslöja en konstnär som du personligen tror kommer bli riktigt stor inom de närmsta åren? Ett investeringsobjekt?

Den brittiska fotografen Nick Brandt som nu på senare tid blivit oerhört uppmärksammad tror jag kommer bli ännu större. Han började ju sin konstnärliga bana på riktigt 1995. Det var i samband med att han filmade en musikvideo till Michael Jackson i Tanzania som han började ta de djur- och naturbilder som idag är hans signum. Jag fick höra att hans stora utställning i Sverige var väldigt lyckad. Nästa september släpper han en ny serie med konstverk som är helt olik det vi tidigare är vana att se. Håll koll på den mannen!

Kan du bjuda på ytterligare två namn?

Så det är alltså okej att se på foto och konst som en investering?

Idag är du en av de främsta fotogalleristerna i New York, men hur började allt för dig? När blev du intresserad av konst och fotografi?

Men när kom själva fotot in i bilden?

I Sverige tror jag att många tycker att det är svårt att köpa fotokonst eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, som t.ex. upplagor, tryck osv. Vad säger du till dem?

Så vad tycker du att man ska göra?

Vilka är era kunder? Några kändisar?

Hur ser fotomarknaden ut idag jämfört med några år sedan, är den fortfarande skadad från krisen?

Avslutningsvis, vad är det bästa med att få jobba i konstbranschen?

Utöver det skulle jag säga alla oerhört intressanta människor man träffar. De höga priserna gör att kunderna oftast är experter inom något. Det är ju trots allt en hobby som inte är gratis…

 

Taggar