Tid Till Förfogande (TTF): Hur kom du på tanken att göra "klockboken"

Carl Hallvarsson (CH): När mitt klockintresse började ta fart i mina tidiga tonår spenderade jag allt mer tid på nätet och nördade ner mig i diverse klockböcker. jag märkte ganska snabbt att instegskurvan ofta var brant. Antingen var det extremt detaljerad information gällande mycket specifika nischer i klockvärlden eller extremt rudimentär info om armbandsur i allmänhet. Med andra ord upplevde jag ett litet glapp i informationen och historien, som kan försvåra för den nyfikne att komma vidare med sitt intresse. När jag många år senare fick frågan om att skriva en klockbok var valet enkelt. Jag ville skriva klockboken jag saknade när jag började. En bok för nybörjaren, den redan intresserade och en och annan nörd.

TTF: När kom ditt klockintresse igång på allvar? Hur har det utvecklats fram till idag och hur kommer det att se ut om fem år?

CH: På allvar kom det nog igång när jag var runt 20-21. De hade då gått från att känna till ett flertal tillverkare och deras modeller samt lite historia till att på riktigt grotta ner sig i hur, när och varför en klocka blev som den blev. Jag gillar verkligen historieaspekten i klockvärlden. Mitt intresse utvecklades främst genom att på egen hand leta, fråga, läsa och såklart googla! Jag poängterar ofta att jag verkligen inte är en expert, det finns så otroligt mycket olika klockor, historier och information att det tar ett helt liv att närma sig ordet expert. Jag är en intresserad kille som fick möjligheten att skriva en bok och dela med mig av lite kunskap helt enkelt! Mitt intresse kommer såklart att fortsätta utvecklas och förmodligen smalnar det nog av allt mer till specifika nischer i vintageklockornas stora värld. Just nu bultar mitt hjärta lite extra för militärklockor till exempel.

TTF: Har du någon klockanekdot du vill berika oss med?

CH: Jag har faktiskt själv försökt att skapa en tropisk patinering på en urtavla en gång. Det gick verkligen inte bra. Som tur var det en redan ganska nedgången vintage Omega Seamaster som fick bli försökskaninen och inte någon superdyr sak. Jag lyckade ta loss tavlan från verket samt avlägsna visarna. Ugnen hade jag satt på 220 grader. Lite som en pizzabagare tänkte jag att tavlan skulle gräddas som en pizza i ugnen och få en fin gyllenbrun patinering. Tyvärr gick det ju inte som planerat. Tavlans färg flagnade förvisso men jag råkade tappa verket, skruvar visare hela baletten på golvet och allt spreds ut och vissa delar försvann bland köksplankorna. Jag skämdes så mycket över mitt misslyckande att jag inte hade mod att gå till urmakaren med resterande delar för att få hjälp att sätta ihop klockan. Låt detta bli en varning till er alla! Om ni vill ha tropisk patinering köp en klocka med riktig patina eller spendera ett antal år i öknen men ditt armbandsur.

TTF: Har du någon särskild typ av armbandsur du gillar mer än andra?

CH: Det där går lite i vågor och jag är ganska bra på att uppskatta ett flertal olika estetiker. Men hjärtat klappar lite snabbare när jag ser ett härligt dykarur med svart patinerad tavla och gulnat lumen från 50-60 talet. Gärna de lite "mindre" modellerna, 35-38 mm. Jag gillar också alla "Dirty Dozen" klockorna samt ett flertal armbandsur som använts av olika länders försvar. Det är kul när en klocka är byggd för att vara funktionell snarare än estetiskt tilltalande. Jag gillar enkelheten och att klockan är gjord för att bäras och arbetas med.

TTF: Att skriva en bok är en process som heter duga. Hur har folk reagerat när du berättat om ditt projekt?

CH: Ja, verkligen! Det tar tid och är stundtals krävande även om man skriver om något man älskar. Folk har varit väldigt glada för min skull och överraskade över att jag skriver en bok då det kanske inte har varit mitt största mål i livet. Jag umgås ganska lite med andra klockintresserade och märker att min entusiasm har smittat av sig lite på vänner som inte alls brytt sig om armbandsur. Det är så härligt att se, och jag hoppas att min bok ska göra det lite lättare för nyfikna att komma in i klockvärlden som stundtals kan kännas överväldigande.

TTF: Ser du någon trend inom vintagesamlandet framöver?

CH: Svårt att svara på, det finns så många olika segment i samlandet som nästan lever sina egna liv. Men jag tror att marknaden på det stora hela kanske lämnar den otroliga "Rolex-sub" hypen och börjar se att det finna andra märken och modeller av samma kvalitet, era och estetik. Vi borde ju få upp ögonen mer för det sena 60-talet, C-case boetter, lämna komfortzonen och botanisera bland mindre märken. Jag tror att den nya generationen klockintresserade har tillgång till betydligt mer information, snabbt och enkelt vilket också ger dem mer mod att inte alltid följa strömmen och köpa klockor från de stora som tex. Rolex och Omega. Jag tror vi kommer att få se en större spridning i framtiden, vilket är kul!

TTF: Har du någon hälsning till läsarna?

CH: Köp med hjärta snarare än hjärna. Det är svårt att sätta pris på känslorna du får när du sneglar ner på en härlig vintageklocka på din handled! Jag vill också säga att man inte behöver ha en hel drös dyra klockor för att vara en "klocksamlare" eller "klockinresserad". Några av mina favoriter har inte kostat mig mer än några tusenlappar! Det är lite synd att klockvärden ibland värdesätter priset eller märket på klockan framför allt annat. Om klockan skänker dig glädje eller om du helt enkelt tycker att den ser snygg ut är det ett bra köp i mina ögon!

Här kommer 5 snabba klockfrågor till Carl:

Klockarmband: Mesh/Nato (Nato)

Armbandsur: Grand Seiko/ Jaeger LeCoultre (Jaeger LeCoultre)

Urverk: Quartz/Manuell mekanisk (Manuell mekanisk)

Komplikaton: Datum/no date (No date)

Material: Stål/Two-tone (Stål)

Ps. Glöm inte att kika in på TTFs Instagram Ds.