(TTF) När startade ditt klockintresse?

(E.C. Andersson) Min farfar var ingenjör och konstruerade ångmaskiner. Det var framförallt när han visade mig de minsta maskinerna som jag blev fascinerad över hur så känsliga metalldelar kunde arbeta tillsammans och skapa ett så kraftfullt mervärde. Även om jag hittade intresset för detaljmekanik i automatiska armbandsur, så är det just den fascniationen som härleder min passion.

(TTF) När började du planera ditt klockprojekt?

(E.C. Andersson) För 8 år sedan började jag skissa på ritningar över min drömklocka, långt innan jag förstod att det var möjligt att genomföra den. Men allteftersom tiden gick förstod jag klychén om att följa sina drömmar, inte minst för den egna lyckans skull. Så, till slut sade jag upp mig från mitt jobb som rekryteringskonsult och har sedan 1,5 år tillbaka ägnat min tid åt det jag brinner för.

(TTF) Hur kom det sig att det blev automatiskt urverk på din första modell?

(E.C. Andersson) Även där bör jag tacka min farfar. Det är de små mekaniska delarna som kanske inte syns, men gör väldigt stor skillnad, som gör allra mest med helhetskänslan.

(TTF) Såg din lanseringsvideo(som du kan se här!) och det martima är närvarande. Blir nästa modell också en dykare?

(E.C.Andersson) Min första modell, Bohuslän, var en dykare. Den nuvarande modellen, North Sea, är en all-arounder eller ”tool-watch”, men som definitivt andas havsluft. Jag vistas mycket ute på havet. Det är en milljö som kräver mycket och bjuder till oförutsägbara situationer. Därför tycker jag det är en kvalitetsstämpel att klockor från E.C.Andersson klarar av havet, då finns inte många andra hinder kvar. Det kommer gälla alla framtida modeller också.

(TTF) Jag gillar siffrorna på urtavlan. Hur kom det sig att det blev sådana på denna modell?

(E.C.Andersson) Jag tycker om tydlighet och funktionalitet. Siffrorna på North Sea är verkligen tydliga i alla miljöer och ljus, vare sig du tittar stressat på urtavlan under vattnet eller från sängen under natten.

(TTF) E.C.Andersson om tre år?

(E.C. Andersson) Vanligtvis vågar jag inte tänka så långt, jag är lycklig om denna modellen tas emot väl på marknaden. Men, självklart hoppas jag ha en en hel kollektion av klockor om tre år och att de går att köpa i fysisk butik. Just nu finns 3-4 stycken på ritbordet.

(TTF) Hur tycker du det har fungerat med Kickstarter?

(E.C.Andersson) Kickstarter är en fantastisk plattform för människor som vill förverkliga sina drömprojekt. Det öppnar upp för ett samhälle där vi inte nödvändigtvis förväntas jobba 8-5 på ett storbolag, utan faktiskt kan leva på vår hobby. Samtidigt krävs det att man lägger ned mycket tid på förberedelser innan, under och efter kampanjen. Man bör vara beredd på hårt slit, men så länge man brinner för något är det självklart värt mödan.

(TTF) Har du någon klockanekdot att berätta?

(E.C. Andersson) Jag känner att halva intervun kommer handla om min gamla farfar nu, men han betydde mycket. När han gick bort delade familjen upp hans värdesaker, och allt jag ville ha var hans gamla armbandsur. En kantstött och helt prestigelös Glycine från 80-talet. Sekundvisaren väntar 6 sekunder innan den gör ett jättehopp för att hamna rätt i tid, sedan börjar den om. Inte särskilt vacker att titta på, ändå är det den jag bär vid fina tillfällen.

(TTF) Någon hälsning till läsarna?

(E.C. Andersson) Jag vill hälsa alla ett stort tack för att ni ville läsa. Jag hoppas ni besöker Kickstarterkampanjen och uppskattar klockan, North Sea. Jag designar klockor för att jag älskar det och vill någon prata ännu mer så går det utmärkt att fråga vidare på mail eller facebook.

Fem snabba frågor:

Quartz eller automat? Automat

Nato eller Mesh? Erbjuder ju båda till North Sea, men jag säger Mesh! Sitter skönt på armen.

Kronograf eller månfas? Månfas, det är renare.

Klockor över 45mm eller under 40mm? Under 40, men helst exakt 40.

TTF tackar för intervjun och kommer att följa upp hur det går med E.C.Anderssons Watch Co framöver.

Se till att följa E.C.Andersson Watch Co på sociala media: kickstarter, facebook och instagram. Och förstås även TTFs instagram.