Tid Till Förfogande: Vad betyder Important Timepieces för Bukowskis?

Mikael Wallhagen, Bukowskis: Precis som namnet säger så är detta våra viktigaste klockor. Nödvändigtvis inte de som kostar mest men tanken är att uren skall skilja sig från de klockor som vi säljer dagligen online. Genom att plocka ut de mest åtråvärda klockorna så skapar men en oerhört intressant katalog.

Auktionen i sig är en viktig signal för att internationellt visa vilka klockor som finns i Skandinavien och för att under en veckas visning och auktion träffa sina kunder.

TTF: Har ni märkt av någon trend inom auktionsmarknaden för klockor?

Mikael Wallhagen: Den stora trenden är att det bästa av det bästa betalar köparna bättre och bättre för. Dvs att ju mer orörd och original en klocka är ju mer intressant blir den för kunderna.

Servade ur med utbytta delar finns det relativt gott om men de orörda uren är enormt eftertraktade.

LÄS MER: IMPORTANT TIMEPIECES AUKTIONSKATALOGEN ON-LINE!

TTF: Hur är intresset bland klockentusiaster för Important Timepieces?

Mikael Wallhagen: Mycket stort och intresset från utlandet är enormt. Klockor är ju tacksamt då det inte finns exportförbud eller skrymmande bekymmer och kunder som är intresserade kommer långväga ifrån. Visningen brukar bli lite som en tillställning där många bekanta träffar varandra och diskuterar klockor. I år visar vi även klockorna tillsammans med vår Contemporary auktion vilket ska bli kul då våra kunder får se konst och Contemporary kunderna får se på fina klockor.

TTF: Har ni några auktionsfavoriter?

Mikael Wallhagen: Ja favoriterna är många och de mest givna delar jag säkert med många. Skulle ja ta några udda fåglar så tycker jag att Nr 1 Heuer(klicka på länkarna så kan du se dem här!) är underbar. En enknappskronograf från 1930 som var en stor del av inspirationen till Monzan som kom först på 1970-talet

Nr 69 Vacheron & Constantin Skeppskronometer från 1915 kommer extremt sällan på den internationella marknaden och är ett vacker ur som kan stå framme i de flesta moderna hem. Sen måste jul ju nämna nr 51 eftersom du är Göteborgare! Denna speciella DOXA specialbeställdes av det Göteborgsbaserade Dykutrustningsföretaget Poseidon och är extremt ovanlig. DOXA är ju mycket eftertraktat av samlare idag och denna skall bli intressant att följa.

TTF: Några tips för köparna att tänka på inför en auktion som Important Timepieces?

Mikael Wallhagen: Undersök objekten väl och rådfråga oss specialister. Fundera vad du vill använda och vad som kan tillföra samlingen något. Tänk på att vissa ur är trasiga eller behöver service så läs katalogiseringen noggrant.

TTF: Vill ni hälsa läsarna något?

Mikael Wallhagen: Välkommen till våra nyrenoverade lokaler på Bukowskis och få inspiration under visningen. Prova klockor du sällan får se i vanliga fall och känn efter om det kan vara just en sån klocka som skall inhandlas nu eller senare. Kom gärna på auktionen, det är ett tillfälle att känna känslan i salen och kanske köpa något spontant. Väldigt spännande och medryckande. Kan du inte komma går de bra att följa auktionen via videolänk på vår hemsida.

Fem snabba frågor:

Bordsur/väggur: Bordsur, vad kan vara snyggare än en skeppskronometer eller en Atmos

Casio/Citizen: Skulle gärna ha en Citizen Chronomaster 500m

Date/No date: Har gått från Date för att idag landa på No date

36mm/44mm: 36 mm även om jag gilla Panerai

Vintage/Smartwatch: Vintage!