(Tid Till Förfogande) - När började Tusenö att ta form(och var kommer namnet ifrån)?

(Tusenö) - Idén om Tusenö föddes tidigt 2014, det tog inte lång tid innan vi lämnat våra övriga uppdrag och fokuserade till 100% på Tusenö. Att komma på namnet var i sig en långdragen process med många alternativ.

- Att Tusenö skulle inspireras av västkusten vara självklart redan från början, vi har havet alldeles utanför fönstret och spenderar stora delar av året till havs. Namnet, Tusenö, kom till efter att vi en dag bläddrat igenom en gammal bok om sjökort, där det refererades till västkusten som ”De tusen öarnas kust”. Vi kände båda direkt, här har vi det

(TTF) - Hur kom det sig att det blev ett Seikoverk (VK64) till First42?

(Tusenö) - First serien är vår instegsmodell, vi har därmed jobbat efter en prisnivå som kan intressera en stor målgrupp. Men tanken med First serien är även att få både människor som idag inte har något större klockintresse att upptäcka en ny värld, utan att för den sakens skull behöva spendera 20.000kr och upp, samt att intressera inbitna ”klocknördar”.

Vi ville därför inkludera ett, i våra ögon, spännande och relativt nytt urverk från Seiko. VK64 erbjuder precision tillsamman med funktion och känsla av ett mekaniskt kronografurverk, utan de nackdelar som de ofta innebär (dyr service och inköpskostnad osv). Vi har märkt att våra kunder verkligen uppskattar urverket, både de som är nya i klockvärlden likväl som våra kunder som besitter otroliga klocksamlingar. Helt enkelt så är det ett spännande urverk som intresserar novisen såväl som experten.

(TTF) - Jag gillar designen och undrar var ni fått inspirationen från?

(Tusenö) - Tack, det gör vi med! Inspiration kommer självklart från övriga klockvärlden, det är svårt att inte få influenser därifrån som klocktokig, det ligger alltid godbitar i bakhuvudet. Men då vi tidigare jobbat med produktdesign så influeras vi även av annat. Produkter, platser, byggnader, ja allt som drar ögat till sig egentligen.

Viktigt har varit att skapa en ”harmoni” i klockan, något som gör att man inte vill släppa den med blicken. Det tycker vi själva att vi verkligen har lyckats med, det är små detaljer som man vid första anblick inte noterar som ibland skymtar till, hur ljuset får färgen i de blå visarna att skifta, hur de borstade och polerade ytbehandlingarna kompletterar varandra, ja de små sakerna.

(TTF) -  Hur upplever ni klimatet som oberoende klockaktör?

(Tusenö) - Vi har fördelen av att vara hyfsat nya på marknaden och arbeta med något som vi brinner för, vi har därför varken tid eller vilja att gå in på om läget är bra eller

dåligt. Det är vad det är. Vi satsar på att göra det vi gör bäst istället, klockor och det kommer vi fortsätta med. Vi får nya, nöjda kunder varje dag, dem betyder allt för oss.

Självklart har vi flera stora utmaningar framför oss, men vi är här för att stanna och arbetar otroligt hårt med att erbjuda så bra klockor som det bara går till våra kunder, det är där vårt fokus ligger.

(TTF) - Hur kommer nästa modell att vara/se ut? Blir det datum? Dykare?

(Tusenö) - Datum i First serien kommer vi nog aldrig se, vi har provat det, vi har haft förfrågningar om det, men vi kommer inte tänja på vår filosofi om att skapa klockor som i våra ögon ser så bra ut som de bara kan, First serien ser i våra ögon långt bättre ut utan datum än med det.

Det som ligger närmst i tiden som det ser ut nu är en mindre version av First serien. Lite för att fånga en ”vintage feeling” samt att även introducera våra klockor till den kvinnliga marknaden, det blir en bra unisex-modell.

Vi har även en hel del modeller som ligger i pipeline, som jag inte kan gå in närmre på i dagsläget. Men jag kan säga så här, vi kommer snart kunna ta med klockorna långt under ytan…

Överlag så strävar vi högre med våra nästkommande modeller, spännande materialval, spännande urverk och spännande design. Men då vi är perfektionister så tar det tid, vi kommer inte stressa ut något utan att vi är helt nöjda, vi siktar alltid på att överprestera.

(TTF) - Såg reklamen på Posthotellet. Vilka andra plattformar använder ni för att synas?

(Tusenö) - Vi använder oss i dagsläget mestadels av sociala medier, men en nöjd kund är alltid den bästa marknadsföringen och vi märker att det är många vänner till befintliga kunder som beställer klockor av oss. Det är väldigt roligt, det är ett bevis på att våra kunder uppskattar klockorna och gillar att visa upp dem.

Vi kommer även framöver synas mer fysiskt på mässor och liknande. Det är alltid kul att komma ut och möta kunderna i person och snacka klockor!

(TTF) - Hur kommer Tusenö att vara om tre år?

(Tusenö) - Vi kommer fortsätta göra det vi tycker är snyggt, men ständigt sträva högre och tillverka riktigt bra klockor. Vi vill utmana de stora aktörerna, utan att för den sakens skull ta lika mycket betalt som de gör. Riktigt bra klockor till riktigt bra pris, det är målet. Vid den tiden bör vi ha ett bra sortiment som täcker en hel del olika segment.

(TTF) - Några klockanekdoter du kan berätta?

(Tusenö) - Jag har en ganska tydlig bild om när mitt klockintresse startade. Jag kommer inte ihåg vilken ålder jag var i, men jag var ung. Min farfar gick bort innan jag föddes och det finns väldigt få bilder på honom, vad som finns kvar är en av hans klockor. Det är en gammal Rolex Cellini i helguld, med guldig, nästan champagnefärgad urtavla på brunt krokodilband. En extremt tunn klocka, ett kostymur i sin rätta bemärkelse.

Genom den klockan har jag byggt upp en bild om vem min farfar var och har på något sätt lärt känna honom. Jag håller av klockan väldigt mycket och varenda gång jag besöker min far, som tog över klockan, så går jag till trälådan inne i arbetsrummet där jag vet att jag hittar klockan och kikar på den. Det var just den som startade mitt intresse och det är den som har fått mig att förstå att klockor är mer än bara något materiellt, dem innehåller historier och känslor som få andra materiella ting gör.

(TTF) - Något att hälsa till läsarna?

(Tusenö) - Vi är väldigt tacksamma om ni vill ta en kik på våra befintliga klockor www.tuseno.com och lägga oss på minnet, vi har många spännande projekt på gång och har ni några frågor finns vi ständigt tillgängliga på hello@tuseno.com

5 Snabba! (Välj ett alternativ) 

- Månfas/Datum (En riktigt snygg månfas, men då måste det verkligen vara bra! (Tänk A.L&S Saxonia Moon Phase))

- Mesh/lädernato (Mesh)

- Silver/guld boett (Personligen gillar jag silver)

- Index/siffror på urtavlan (Oj, beror helt på typ av klocka. Just nu, siffror!)

- Ljus-/mörk urtavla (Mörk)

TTF tackar för intervjun och kommer att följa upp Tusenö framöver. För mer bilder följ TTF på instagram!