Rickard Thunér driver sedan 2005 Thunérs Antikhandel tillsammans med sin far Lars Thunér. Rickard sitter även i styrelsen för Sveriges Konst- och Antikhandlareförening och är sedan 2007 expert i Antikrundan i SVT.

Rickard Thunér

I kommande avsnitt av Antikrundan besöker ni Lysekil. Vad var höjdpunkterna där enligt dig?
Höjdpunkterna från Lysekil var flera. Vi spelade in i ett fint hus, trevliga människor, vädret var fantastiskt. Ett föremål jag särskilt minns är ett kinesiskt fat som Björn Gremner värderar. Något att verkligen bänka sig för att se.
Vad är det mest spännande du har fått värdera under dina år i Antikrundan?
Jag har haft flera saker på nivån 100,000-150,000 men inte mer. Möbler är tyvärr svårt eftersom det inte är något man släpar med sig, men våra besökare än förvånansvärt tappra att bära och kånka grejer. Minns en fin ampel i empire, silverljusstakar av Pehr Zethelius och ett antal bra par spegellampetter.
I helgen avslutades Antikmässan, vad var det bästa med mässan enligt dig?
Antikmässan är en höjdare för branschen. I en tid av nätauktioner och att man träffar färre människor så får man just träffas. Man märker att folk älskar det. Man vill träffas och få känna på det man ska köpa och gärna ha ett ansikte på den man gör affärer med. Känns tryggt för många. Sen har det varit bra föreläsningar som alltid är mycket uppskattade.
Ni hade en monter på Antikmässan, vad betyder det för er som antikhandlare att ställa ut där och köpte du något själv?
På många sätt det jag nyss nämnde. Man får träffa sina gamla kunder. Knyta kontakter med nya både köpare och folk som vill sälja saker. Jag träffar både kollegor från stan och från landet som jag sällan träffar annars.
Jag köper saker hela tiden, kan inte hålla mig. Både till min verksamhet och saker jag känner för privat.
Finns det några föremål som är trendiga just nu?
Kvalité är trendigt. Udda föremål som sticker ut från mängden. Föremål i ovanligt bra skick är också trendigt.
Tack för pratstunden Rickard!
Här, här och här hittar ni fler artiklar från Antikmässan som ägde rum förra helgen.
Kommentarer