Eva Seeman utbildade sig från början till socionom men extrajobbet på Stockholms Auktionsverk ledde in henne på en annan bana. Efter några år hos Stockholms Auktionsverk, studerade hon i London på Christie´s, The Fine Arts Course 1985-86. Året därpå började hon som intendent på Bukowskis Auktioner i Stockholm, som ansvarig för modernt silver, konsthantverk och design.
Eva är sedan 1999 expert i Antikrundan och just nu aktuell som nominerad till ”Årets nydanare” för Collectors Award.

Eva Seeman

Grattis till nomineringen ”Årets nydanare” tillsammans med Helena Smedberg, för Collectors Award! Hur känns det?

Tack! Det känns förstås väldigt roligt och smickrande.

Vad tror du är anledningen till att du och Helena har blivit nominerade?

Vi har ju båda varit verksamma i många år nu och under den tiden har vi varit med och lyft fram formgivare och föremål som tidigare varit lite för mycket bortglömda. Helena lyfte tidigt fram Josef Frank och Firma Svenskt Tenn samt det då närmast bortglömda gjutjärnet från Näfveqvarns Bruk.

Genom åren har föremål och föremålskategorier dykt upp som givit oss möjlighet att få fördjupa sig en smula i olika konstnärskap och det har var intressant att försöka sprida kunskap om tidigare bortglömda formgivare till en vidare krets.

Jag vill helt enkelt gärna slå ett extra slag för formgivare värda att uppmärksammas och passa på då verkligt bra föremål landar hos oss till försäljning. Några exempel från senare år är mångsidige Axel-Einar Hjorth, Anna Petrus, Gustav Fjaestad, Torun Bülow Hübe, Oscar Nilsson för att bara nämna några.

Du arbetar idag på Bukowskis som intendent och ansvarig för modernt silver, konsthantverk och design. Hur föddes intresset för dessa områden?

Jag har nästan alltid arbetat med detta och tycker fortfarande att det är roligt och inspirerande. Efter studierna till socionom började jag arbeta extra på Stockholms Auktionsverk och insåg då att det är i den här branschen jag vill vara. Redan från början var det 1900-talssegmentet jag lockades av, det är fortfarande det som ligger mig närmast om hjärtat även jag ofta känner habegär efter de klassiska antikviteterna.

Vad är populärt att köpa just nu på auktion?

Överhuvudtaget växlar det snabbare nu än tidigare, gällande vad som är populärt. På 80-talet var avdelningen med det svenska glaset viktigast. Idag är det framförallt möblerna som är hetast, generellt sett.

Om man vill göra en bra affär inom design och konsthantverk, vad bör man satsa på då?

Mitt tips är att kika på det som inte är så populärt just nu. Jugendmöbler skulle jag säga är underbetalade idag. 1940-tals möbler har blivit allt mer efterfrågade på senare tid men här finns ännu möjligheter till bra köp. Det viktigaste är självklart att köpa det man själv tycker är fint och kul att ha hemma, inte se köpen som en investering.

Just nu är du dubbelt aktuell och syns även som expert i SVT:s Antikrundan. Vad har varit höjdpunkterna för dig i denna säsong?

Varje inspelning är ett nytt spännande kapitel men exakt vad jag spelat in kommer jag idag knappt ihåg. De första åren kom jag ihåg exakt allt jag spelat in men numera blir det ofta ett glatt återseende av något jag hunnit glömma sedan inspelningen. En sak jag kommer ihåg från i var från inspelningen i Nybro. Det var ett sagolikt vackert och pampigt Slottsglas av Simon Gate. En annan liten trevlig bagatell var från ljuvliga Visby, en kvinna som köpt en trevlig relief av Rut Bryk för 20 kr på loppis och som säkert skulle kosta 2-4000 på auktion.

Om du vinner på fredag, vad skulle det betyda för dig och hur ska du fira?

Det är väldigt smickrande att bli uppmärksammad av branschen för mitt arbete. Jag tycker att det ska bli jättekul att träffa kollegor och kommer fira med dem på den efterföljande middagen.

Tack för pratstunden Eva och lycka till på fredag!

Här kan ni läsa mer om Collectors Award 2014!
...och här hittar ni mer information kring några av de Antikhandlare som är på plats på Antikmässan.

Kommentera