Ingen har väl kunnat undgå Mercedes Benz Fashion Week, som pågått i veckan. Med tanke på veckans mode-tema passade vi på att fråga en expert i ämnet, Marielle Krus, som driver bloggen Mode med Marielle.

Fashion week har precis avslutats. Vad hade du sett fram emot mest från MBFW och motsvarade det dina förväntningarna?
Då jag jobbar i en butik som endast säljer svenskt mode lägger jag främst fokus på de visningar vars märken vi säljer, men kollar självklart igenom allt material jag kommer över i sann modegalningsanda. När jag till exempel spanade in House of Dagmars visning var det kärlek vid första ögonkastet, medan vissa andra kollektioner måste få smälta in ett tag. Sedan fullkomligt älskar jag Rookies-visningen. Att få se vad framtidens designstjärnor överraskar oss med är alltid lika underbart!

Finns det någon särskild designer och trend som du tyckte var lite extra spännande och som vi även kan se fram emot i vår?
2014 känns verkligen som kjolens år. Något jag kommer se till att bära betydligt oftare. Även tofflorna tar plats i den modeintresserades garderob. Kan ni tänka er än bekvämare trend? Säsongens bästa visning var signerad Prada som influerats av popkonsten. Mera färg åt folket!

Vad influerar egentligen modesverige mest? Kändisar, modebloggare, fashion week...?
Jag skulle vilja säga att det är allt ovanstående i kombination. Det börjar med att modehusen bjuder på fantastiska kollektioner som sedan modeeliten bär. Därefter skriver alla suktande bloggare och modejournalister om det nya IT-plaggen som sedan de stora kedjorna glatt kopierar. Inte förrän då slår många av plaggen på en kommersiell nivå.

Köper du själv mycket nytt eller gillar du att fynda vintage? Vilka vintagebutiker är det som gäller då eller handlar du online?
När jag jobbar bär jag mest nya, svenska plagg från butiken då jag på så sätt kan visa upp dem lättare, vilket resulterar i bättre kassa. Förutom plagg från butiken är det mesta i garderoben fyndat second hand. Det bästa jag vet är att gå på loppisar och besöka vintagebutiker. Gärna i små städer där godbitarna fortfarande hänger kvar. På kvällstid blir det en hel del auktionsspanande på nätet och däribland er grymma hemsida.

Har du handlat kläder på auktion? Vilken auktion och vad köpte du?
Jag har handlat en hel del plagg via Tradera i mina dagar. Då har det främst blivit märkeskläder, både svenska och utländska, som någon blivit trött på och som jag kanske inte haft råd att handla tidigare. Har däremot suktat efter en Chanel-väska så länge jag kan minnas och då besöks alla tänkbara auktionssidor. Barnebys, Bukowskis och Lauritz är bokmärkta på datorn och får varje vecka extremt många besök från min IP-adress.  Köpet kommer. Det lovar jag.

Modehusen hämtar inspiration ifrån alla möjliga håll. Jag har sett tendenser till att den bland annat kommer gå i konstens tecken. Vad tror du är anledningen till att modehusen har influerats av just konsten och kanske särskilt av popkonsten?
För mig står det ett likhetstecken mellan mode och konst. Det går liksom hand i hand och mode är den konstformen som jag har fallit extra hårt för. Just nu är det popkonsten som är extra het och nästa år är det kanske kubismen eller impressionismen som står i fokus.

Vad tycker du är bästa sättet att på ett snabbt och enkelt sätt skapa en rolig outfit eller fräscha till sin "vanliga" stil?
Blanda gammalt och nytt! Känns kanske som ett tråkigt svar, men på så sätt kan du följa trenderna bäst du vill, men alltid behålla din personliga stil. Ett annat bra tips är att addera accessoarer. Det kan göra mer för en outfit än man kan tro.

Sist men inte minst är vi nyfikna på att höra om du i övrigt gillar auktioner och om du har testat att använda Barnebys?
Jag älskar fullkomligt älskar auktioner och som jag sa tidigare är det bästa jag vet att gå på mina second hand-rundor. För bara några månader sedan hade rätt dålig koll på auktionsutbudet på nätet, men då var Barnebys min räddare i nöden. Har dessutom nyss köpt ny lägenhet, så nu behöver jag mängder av nytt i inredningsväg. Även där blandas så klart gammalt med nytt!

 

Tack för pratstunden Marielle! Glöm inte att ni kan kika in på hennes blogg för fler bilder ifrån Fashion Week.

Barnebys har följt MBFW på avstånd, men så i onsdags kunde vi inte längre motstå frestelsen att själv besöka en visning. Liksom Lars Fuhre besökte vi Beckmans visning Fashion Collaboration, där avgångsstudenterna har fått tolka och samarbeta med sju svenska modevarumärken, såsom Diana Orving, Back, House of Dagmar. Här följer ett smakprov av vad vi fick se.

Kommentera