I ett gränsöverskridande projekt, utställningen 15 x YEARS 15 x PHOTOGRAPHERS 15 x CHAIRS, först visad som en veckas pop-up på Galleri Jonas Kleerup, har Alexander Lervik låtit femton fotografer helt efter eget huvud avbilda en valfri stol ur hans egen produktion. Utställningen både summerar och firar Lerviks femton år som yrkesverksam sedan examen på Beckmans Designhögskola. Idag är det sista dagen att se den berikande och lekfulla exposén i Lerviks ateljé på Klevgränd 10 endast ett stenkast ifrån Mosebacke Torg mellan klockan 11-17.

Hundparty hemma hos fotografen Mary Ellen Mark i New York

Själv inleder jag min söndag med att frukostera med den idérika och månghövdade formgivaren Alexander Lervik och passar på att ställa några frågor.

Hur kommer det sig att du drog igång utställningsprojektet 15 x 15 x 15?
- Jag ville på något sätt göra ett avstamp efter mina femton år i branschen och istället för att skapa något nytt valde jag att sammanfatta det jag redan åstadkommit. Det för också tanken tillbaka till den punkt, där jag en gång startade - mitt examensprojekt för Beckmans som bestod i tio olika pallar, var och en inspirerad av 1900-talets tio decennier.

Formgivare_Alexander Lervik_design_fotokonst Formgivaren Alexander Lervik bland sina stolar i ateljén

Hur var reaktionerna hos fotograferna som du kontaktade?
- Det började med att jag mailade några svenska namnkunniga fotografer som Bruno Ehrs, Dawid och Gunnar Smoliansky. Till min stora glädje fick jag både snabba och positiva svar från alla tre. De valde ut varsin stol som de sen också fick behålla och fotograferade den var och en på sitt manér. Resultatet gav mig självförtroende att våga mig utanför Sveriges gränser och fråga andra kända fotografer. Mary Ellen Mark svarade kort och lite barskt; - Ser du till att ha stolarna i New York om två veckor kan jag fota dem när jag har mitt årliga hundparty. Ett par veckor efter det damp det ner ett trettiotal hundbilder av vilka jag fick välja två stycken. Efter ett tag hörde Mary Ellen Mark av sig igen och sa att om hon kunde få en stol till av mig fick jag välja två bilder till.

Dawid_fotografi_Bubble Chair_Moroso_design_Alexander Lervik Dawids fotografi av Bubble Chair för italienska Moroso

Vee Speer_Nikita_44 Easy Chair_Daredutch_Alexander Lervik Vee Speers tolkning Nikita av 44 Easy Chair för den holländska producenten Daredutch

Var det någon fotograf som tackade nej?
- De flesta var faktiskt väldigt positiva, men visst var det några som avböjde. Lennart Nilsson har fyllt nittio år och är inte lika aktiv längre och Frank Horvat tyckte inte att stolarna såg sköna ut...

Alexander-Lervik_Barnebys_Sofia Silfverstolpe Några av svarsbreven är en del av utställningen

Har du någon favorit?

- Alla bilder har sin särprägel men Brendan Austins foto av min ljusgunga i sjön Flaten en tidig morgon klockan fem är inte dålig.

Brendan Austin_gryningsbild_Alexander Lervik_Light Swing Brendan Austins gryningsbild av Lerviks Light Swing mitt i sjön Flaten

Hur har responsen på utställningen varit?
- Jättebra! Dels är det kul att Arvinius förlag förevigat projektet med en fin utställningskatalog i bokform och sen känns det otroligt roligt att en köpare köpte en upplaga av hela fotosamlingen.

Stort Grattis, vem är den lycklige köparen?
- Det kan jag inte svara på i dagsläget men det kommer du med flera att bli varse om inom kort!

Och vad händer härnäst?
- Uställningen 15 x 15 x 15 ska vidare till New York och visas i ett nyöppnat designgalleri, Modern Objects of Design, i SoHo. Därefter är det prat om både Milano och Oslo. För egen del är det tillbaka till vanligt jobb vilket innebär allt från lanseringen av mitt egna varumärke Tingest.se som rymmer presentartiklar/bruksföremål där jag både står för formgivning och produktion. Det är spännande och också tillfredställande att få arbeta från ax till limpa och ansvara för båda delar. Sen är det förstås nya modeller till möbelmässan i Stockholm och Salone del Mobile i Milano.

Utställning_Alexander Lervik_Mosebacke_fotokonst Trevligt söndagsnöje, utställning i Alexander Lerviks ateljé på Klevgränd 10 ett nära Mosebacke

Sist men inte minst, vad brukar du äta till frukost?
- I veckorna går det fort, då är det fil och flingor, även om jag försöker sitta ner med barnen. På helgerna blir det som nu lite mer, gärna te och ostsmörgåsar.

Har du något annat frukostställe som du gärna återvänder till?
- Rival, Mariatorget. Dit brukar vi i familjen gå på födelsedagarna.

Se vimmelbilder från vernissagen hos Galleri Jonas Kleerup.

Kommentera