Lars Bolander från Kalmar är sedan åttiotalet bosatt i USA. Där kallas han The Swede Sensation och har profilerat sig som en av samtidens mest framgångsrika och intressanta inredare. Hans lyckade koncept bygger på scenografiskt komponerade inredningar bestående av svenska antikviteter, samtida konst och udda inredningsföremål. Allt sedan starten har det varit bäddat för succé...

Lars Bolander_Interior Design_Gustavianskt_Swedish Antiques_Svenska antikviteter_ Salongen i Bamboo Hill

Hur inleddes din framgångssaga ?

Det hela började med att jag gick på Carl Malmstens Capellagården i Vickleby på Öland, en hantverksskola för konst- och design. Åren på skolan tillsammans med att jag kort därefter flyttade till London och skaffade mig internationell erfarenhet genom anställning hos Gaby Schreider, känd som Englands plastdrottning, gav mig en verkligt god start. Sedan har mitt mångåriga samarbete med den tyske industrimannen Günter Sachs också påverkat min karriär i en positiv riktning. Förra året kom min andra bok "Lars Bolander. Interior Design and Inspiration" ut i både USA, Europa och Asien. Boken berättar inte bara om mina designprojekt utan också om de människor och platser som jag har haft äran att möta och besöka under mitt liv. Människor som blivit nära vänner, inspirerat mig och lett mig till min framgång.

Lars Bolander_inredare_Gustavianska möbler_ Lars Bolander

Hur kommer det sig att du mestadels varit verksam i USA?

Jag flyttade dit när jag gifte mig med min fru Nadine Kalachnikoff, hon är konstnär med spansk-ryskt påbrå och bodde i staterna när vi träffades.

Hur skiljer sig den amerikanska marknaden från den svenska?

Interior Design ses som mycket viktigare i USA än i Sverige. En anledning till det är att resurserna är så mycket mer expansiva.

Lars Bolander_Worth Ave_Palm Beach_Interior Design_Svenska antikviteter_ Salongen på Worth Ave, Palm Beach

Lars Bolander_Bamboo Hill_Interior Design_Svenska antikviteter_ Stora salongen, Bamboo Hill

Lars Bolander_Bamboo Hill_Interior Design_Svenska antikviteter_ Detalj, Bamboo Hill

Lars Bolander_Bamboo Hill_Interior Design_Svenska antikviteter_ Svenska karmstolar i rokoko, Bamboo Hill

Hur har den amerikanska publiken tagit emot det svenska idealet?

Jag var den förste, att för cirka tjugofem år sedan, börja importera svenska gustavianska möbler till USA. Det blev snabbt mycket trendigt och något som fortfarande håller i sig. Med min första bok "Lars Bolander’s Scandinavian Design" introducerade jag den skandinaviska möbelhistorien, både i dåtid och nutid, för den amerikanska publiken. När boken kom ut blev den genast mycket uppskattad och togs väl emot i hela landet. Och jag vet att vissa designskolor fortfarande använder den i undervisningen om Skandinavisk design.

Lars Bolander_interior design_Aspen_svenska antikviteter_ Liten röd stuga på toppen av ett berg i amerikanska Aspen helt inredd med svenska antikviteter

Lars Bolander_Interior Design_Svenska antikviteter_gustavianskt_ Matsal Aspen

Lars Bolander_Interior Design_Svenska antikviteter_gustavianskt_ Sovrum Aspen

 

 

 

Lars Bolander_Interior Design_Svenska antikviteter_gustavianskt_

Lars Bolander_Aspen_svenska antikviteter_gustavianskt_Interior design_Lars Bolander_Interior Design_Svenska antikviteter_gustavianskt_

Är skandinaviska antikviteter fortfarande gångbara i USA?

Ja absolut, även om allt fler frågar efter skandinaviska möbler från 1950-60-talet. Folk gillar mer och mer att blanda modernt ihop med antikviteter.

Vad är nästa stora trend ?

Samtida möbler, liksom att belysning och accessoarer får allt starkare positioner inom inrdeningskonsten. Idag kan vi med hjälp av olika material skapa ovanliga former och göra så att bekväma möbler ser minimalistiska och roliga ut.

Hur tror du att ditt arbete kommer att utvecklas i framtiden?

Vi har en hel del planer och vi kommer arbeta mer globalt. Företaget expanderar hela tiden och kommer att verka i många olika riktningar när det gäller design.

Är dina söner lika intresserade av det svenska kulturarvet som du ?

Min äldste son Howard är kock på Gramercy Tavern, men min yngre son Chris ansvarar för Lars Bolander showroom på Upper East Side. Eftersom både min fru och jag kommer från olika länder är barnen tillhöriga flera kulturer, men allra mest är de nog amerikaner.

Vad tycker du om att göra en ledig söndag ?

Jag börjar gärna vid poolen för att sen ta en joggingtur på stranden med hundarna. Så tycker jag om att laga mat, gå på bio eller bara titta på TV.

Vad äter du helst till frukost?

Som den svensk jag är, gärna ett kokt ägg med Kalles kaviar, varmt vatten med citron och honung. Så avslutar jag med en kopp kaffe.

Du har ett underbart hus i Vickleby, berätta gärna lite om det…

Det är ett 1700-talshus som ligger alldeles bredvid Capellagården. Vi kallar det "Might As Well", efter det att vi beslutade att vi lika gärna kunde ha ett hus i Sverige också. För ungefär tio år sedan gjorde vi en totalrenovering av huvudbyggnaden, ladan och gästhuset. Det har blivit vårt andra hem och både jag och min fru älskar att vistas där.

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikvieter_ Trädgårdsvy Might as Well i Vickleby på Öland

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_ Vardagsrum i Might as Well

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikvieter_ Detalj Might as Well

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_ Trapphall Might as Well

 

 

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_ Sovrum Might as Well

 

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_ Gästrum Might as well

 

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_svenska antikviteter_ Scenografiska konstraster, Might as Well

Lars Bolander_Might as Well_Vickleby_Interior Design_Svenska antikviteter_

Alltid lika inspirerande att ta del av ett rikt yrkesliv som hålls samman av en tidigt definierad vision. Lars Bolander har skapat ett svenskt inredningsideal som tagit omvägen via den amerikanska kontinenten. Och visst är det ofta så det fungerar, att först behöver man få det bekräftat - att det man själv har inom räckhåll är verkligt intressant!

Kommentarer