Bo Knutsson har många strängar på sin lyra. Han är antikexpert inom framförallt måleri, skulptur, glaskonst och hantverk och driver sedan 1975 en antik och konsthandel i Vänersborg samt en i Stockholm. För många är han ett välkänt ansikte i SVT:s Antikrundan, där han medverkat sedan 1989. Bo är dessutom ordförande i CINOA, Internationella Konst- och Antikhandlarföreningen.

Bo Knutsson

Ikväll är det dags för ett nytt avsnitt av Antikrundan, som denna vecka befinner sig i Lysekil. Vilka höjdpunkter har vi att se fram emot i kommande avsnitt?
Jag har svårt att svara på det eftersom jag inte riktigt vet vad som kommer komma med. Under varje inspelningsdag kommer det tusentals föremål och vilka av dessa som sedan är med i det färdigklippta avsnittet är svårt att säga. Något som gladde mig och som jag tror kommer med, är en målning av den bohuslänske konstnären Carl Wilhelmsson, vilket var roligt.

 

Var det något specifikt föremål som dök upp flera gånger i kommande avsnitt och kan man generellt säga att vissa föremål är vanligare i vissa län?
Självklart är det så! Det förekommer ofta att man finner konstnärer och föremål som är typiska för just det landskapet. I Lysekil var det t.ex. mycket marina föremål samt målningar med båtliv. Dessa föremål och motiv får man säga är typiskt för Lysekil med tanke på den kuststad det är. Anledningen till att denna typ av motiv förekommer här beror troligtvis på att de som idag bor i Lysekil, har ärvt dessa föremål av äldre släktingar och därmed har de blivit kvar i trakten.

Vad tror du är anledningen till att Antikrundan har blivit den succé det är?
Jag tror framförallt att det beror på att det är ett program som angår oss alla. Vi har alla något föremål som vi är nyfikna på att veta mer om. Kanske har man ärvt något som man har en personlig relation till och känner till en historia kring. Man blir nyfiken på att veta mer om det, för att se om det man trodde stämmer med verkligheten. Det finns också de som vill veta mer om föremålets värde för att de funderar på att sälja, även om jag tror att det i så fall är en kombination av att man också är nyfiken på föremålets historia.

Finns det något särskilt föremål som du har blivit lite extra förtjust i under denna säsong av programmet, eller kanske förvånad över?
I förra veckan var vi i Arvika och där fick jag ta del av vackra 1700 – tals glas och en vacker liten snusdosa också från denna tid.

Vad är det mest spännande du har fått värdera?
Det måste jag nog säga är en astrolabium som jag fick ta del av i Strängnäs år 2007 och som än idag är det dyraste föremålet vi har haft med i Antikrundan. Astrolabiet användes för att mäta tid samt avstånd mellan stjärnor och planeter. Just det här instrumentet tillverkades av Ulrik Schnipp i München och är ett av få bevarade. En gång i tiden använde Tycho Brahe denna i sitt arbete och den kan sedan ha kommit till Sverige genom Gustav II Adolf. Detta föremål värderades till mellan fyra och fem miljoner kronor.

Ett annat föremål som varit en av höjdpunkterna är en elfenbensmadonna om 15 centimeter, som vi hade med i avsnittet från Höganäs. Historien bakom visade att det rörde sig om en kärleksgåva från en amerikansk man till en svensk kvinna. Jag trodde först att den var från 1400-1500 – talet men den visade sig efter ytterligare efterforskning vara ifrån 1200- talet. Denna elfenbensmadonna såldes senare för 800 000 kronor.

 

Vad har Antikrundan betytt för dig?
Det har bara varit positiv uppmärksamhet! Folk känner igen- och har förtroende för mig. Jag ser fram emot varje ny stad vi besöker, då man aldrig vet vad som väntar. Det är lika spännande varje gång.

 

Kommentarer