Eric Palmcrantz är producent och ljudtekniker. Han driver bolaget Figaro Music & Media Group tillsammans med två kollegor. För Barnebys berättar han mer om intresset för vinylskivor och avslöjar ett framtida projekt, där Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe medverkar...

Eric Palmcrantz

Var kommer ditt intresse för vinylskivor ifrån?

Det är nog egentligen ett musikintresse men min pappa hade (och har fortfarande) en rätt stor skivsamling när jag växte upp. Han gav mig tidigt en grammofon med skivor och var mån om att jag skulle lyssna på musik. Jag har aldrig varit någon större samlare av LP-skivor men jag har alltid tyckt att formatet var mer tilltalande än CD.

Varför ska man lyssna på LP och vad är skillnaden mellan detta och att lyssna på musik på nätet?

Det finns en mängd olika anledningar till att man ska lyssna på vinyl. I vissa fall kan man tala om att det låter bättre än vad de digitala formaten gör men oavsett ljudkvalitén så tror jag framför allt att man får en annan musikupplevelse. Du kan exempelvis inte byta låt lika enkelt vilket gör att ditt lyssnade blir litet mer koncentrerat men naturligtvis behöver det ena inte utesluta det andra. Jag använder flera nättjänster regelbundet.

Hur ser marknaden ut kring detta? Är det främst samlare som köper LP skivor eller kan man se tendenser till att allt fler börjar vilja återvända till detta sätt att lyssna på musik?

Självklart är det många samlare och audiofiler, precis som tidigare, men det finns också en växande grupp som inte köper LP av vare sig nostalgiska eller ljudtekniska skäl. Jag tror att det handlar om människor som är genuint intresserade av musik och inte bara ser det som en konsumtionsvara. Kunden är också beredd att betala mer för en LP än en motsvarande CD vilket gör att skivbolagen tycker att det här är rätt intressant. Idag finns det faktiskt butiker som bara säljer nya LP-skivor med artister som inte ens var födda när LP:n försvann.

Tror du LP-skivor kommer att komma tillbaka och bli lika stort som det en gång varit? Jag tänker här på såväl att musiker vill ge ut sin musik på vinyl samt att vi vill köpa vinylskivor?

Jag tror inte att LP-skivor kommer att bli lika stort som det en gång var, helt enkelt därför att det är så otroligt bekvämt med de digitala formaten men däremot så tror jag att det kommer att finnas en stadig marknad för vinylskivor framöver. Jag tror att många musiker vill ge ut sin musik på LP eftersom formatet kan förmedla så mycket mer än en utgivning på nätet. Det är nog också det som gör det attraktivt för köparna.

Jag har förstått att du snart kommer att börja sända poddradio. Kan du berätta mer kring detta och tanken bakom?

Ja, vi håller på och spelar in. Tanken är att vi ska sända som ett traditionellt radioprogram (i Radio Lidingö fm 97,8 ) men att det också ska finnas tillgängligt som en podcast på nätet.  Min gode vän Hasse Pihl är programledare och jag mest side-kick / producent. Hasse har ju så'n otrolig rutin på radio så det känns väldigt tryggt och bra. Idén är enkel. Vi tänker bjuda in gäster och främst prata kring olika kulturfrågor. Jag upplever att det finns flera tankar och åsikter som skulle må bra av att lyftas fram och diskuteras.

Vad har vi att se fram emot i poddradion framöver?

Närmast ligger ett avsnitt där vi gästas av Jonas Kleerup och Pontus Silfverstolpe. Det handlar mest om samtidskonst, fotografi och begreppet kvalité.

Tack Eric, för en spännande intervju!

Blir ni sugna på att lyssna på vinyl, hittar ni LP - skivor hos Barnebys!

Kommentera