Uppsala Auktionskammare är det enda auktionshuset i Norden som endast bedriver kvalitetsauktioner. Två gånger per år håller de Internationella kvalitetsauktioner med färre och dyrbarare föremål men som lockar många utländska kunder. Deras Onlinekvalitetsauktioner hålls sju gånger per år och innehåller ca 1000 olika föremål. Snart är det dags för nästa auktion, som bland annat bjuder på vackra mattor, moderna möbler och ett stort antal målningar, såväl moderna som äldre. Barnebys har fått en intervju med Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare som berättar mer om den kommande Onlinekvalitetsauktionen.

Magnus Bexhed

Tisdagen den 18 mars håller ni nästa onlinekvalitetsauktion. Vad har vi att se fram emot?

Vi försöker att hela tiden höja kvalitén på Onlinekvalitetsauktionerna och jag skulle säga att det är en ovanligt fullmatad auktion vi har att se fram emot.

Jag skulle framförallt vilja slå ett slag för dessa föremål

1048. Johan Ericson 1849-1925. Marstrand, vy mot Södra Strandverket. Signerad och daterad. Joh Ericson 1921. Olja på duk, 38,5 x 55.

172. Bord ”Utö” (även kallat Brancusi-bordet). Axel Einar Hjorth för Nordiska Kompaniet. Formgivet 1932. Syrabetsad furu, skålad skiva.

93. Urna med lock Porslin. Kina, Qianlong. Dekor i powder Blue. H 46.

983. Bordspendyl Empire, Frankrike. Förgylld brons, vitemaljerad urtavla. H 46, B 33,5.

632. Skulptur I form av ägg. Signerat Hhg (Hans Hedberg). Starkeldsfajans., H 13,5. Ställ av järn medföljer.

874. Svensk konstnär Porträtt föreställande kamrer och fru Pihl (f. Winberg). Ett par, olja på duk, ovala, 69 x 56 vardera.

Ni får in mycket asiatiska föremål. Vad beror detta på och hur ser efterfrågan ut?

Det är en ständigt växande efterfråga på asiatiska föremål och konst. Vi fokuserar mycket på den kinesiska och asiatiska marknaden och är bland annat med och ställer ut på de viktiga mässorna i Beijing och Hong Kong. I maj kommer vi ha en monter på en mässa i Hong Kong och på så sätt når vi också ut till de mest köpstarka kinesiska kunderna. Vi är även duktiga på att annonsera efter asiatiska föremål, vilket speglas i vårt utbud på de Internationella kvalitetsauktionerna. De mest efterfrågade och dyrbaraste föremålen är de som tillverkats för den kinesiska marknaden av kineser för kineser, dvs. det vi brukar kalla för ”Chinese taste”. Blåvitt porslin från sent 1700-tal som är tillverkat för den europeiska marknaden är fortfarande prisvärt att köpa.

160. Vas Porslin. Kina, Qianlongs märke, ej tid. Polykrom dekor av resserver med figurer respektive kaligrafi. H 25,5.

738. Vas Porslin. Kina, Qianlongs märke, ej tid, dekor i underglasyrblått av drakar. H 24,5.

52. Fat, två stycken Porslin. Kina, Qianlong. Dekor i underglasyrblått av flodlandskap. L cirka 37-37,5. Mycket prisvärd!

Går det att urskilja någon annan trend gällande vilka föremål som får många bud på auktionerna?

Trend är väl inte rätt ord men många köper föremål som går att använda. Samtidigt är en målning kanske inget man ”använder”, men att njuta av ett konstverk är också ett användningsområde och det är minst lika viktigt.  Föremål som används till det dukade bordet är populära, t.ex. ljusstakar. Vad som kan tyckas vara lite lustigt är dock att det oftast är lättare att sälja dyrare föremål, därför att många vill ha de bästa föremålen.

Tack för pratstunden Magnus! Vi ser fram emot auktionen 18 mars!

Här hittar ni fler föremål från auktionen!

Kommentera