Beata af Donner arbetar på Stockholms Auktionsverk sedan år 2005. Hon har alltid haft ett stort intresse för mode och var med att starta upp auktionen Fashion, inspirerade av Christie's och Sotheby's fashion och vintage-auktioner. Sedan år 2009 inleder denna auktion varje vår och höstsäsong. Den 11 mars är det dags för nästa auktion och för Barnebys berättar Beata mer om vilka kläder och accessoarer som är värda att hålla lite extra koll på.

Vilka höjdpunkter kan vi se fram emot på kommande auktion?

Vi har fått in flera fina Hermèsväskor i olika färger, där alla utom en är helt nya och oanvända. En av dem, i modell Birkin, är i krokodilskinn och har ett utropspris 200,000 kronor. Vi har också många fina klockor, som t.ex. ett herrarmbandsur från Vacheron Constatin samt roliga kappor och fina pälsar. Jag skulle framförallt vilja slå ett slag för en Alïakappa samt en poncho från Hermès. Vi har även fått in en väldigt fin kavaj ifrån Thierry Mugler som är i silkessammet med Swarowskikristaller, som kommer ifrån en haute couturevisning från 90-talet.

HERMÈS, handväska Birkin 35 cm i cognacsfärgad matt krokodil, enligt stämpelmärkning porosus, med vita stickningar, spänne och lås i Palladium vitmetall. Utropspris: 200,000 SEK.

VACHERON CONSTANTIN, herrarmbandsur "Overseas Dual Time", 18 k roséguld. Utropspris: 160,000 SEK.

ALAÏA, Paris, kappa, leopardmönstrat koskinn, klockad modell, avskuren midja, raglanärm, nylonfodrad. Utropspris: 50,000 SEK.

Vad brukar ni få in mest av?

Vi får framförallt in mycket accessoarer, väskor och bijouterier. Rent generellt skulle man nog kunna säga att det beror på att många idag hellre lägger pengarna på att köpa roliga väskor och accessoarer som de kryddar sin outfit med, än att köpa en hel Chanelgarderob och detta avspeglar sig i vilka föremål vi sedan får in.

Berätta mer om auktionen, hur går det till från början till slut?

Vi håller dessa auktioner två gånger per år och direkt efter avslutad auktion börjar intagningen av kläder, skor och accessoarer till nästa auktion. Därefter värderar och prissätter vi de olika föremålen och då vi har funnits sedan 2009 har vi en ganska klar bild över prisnivån. Nästa steg är att katalogisera och skriva om varje föremål. Vi brukar här ta hjälp av Camilla Thulin som har varit med sedan starten och som har stor kunskap om tyger och kläder. I slutskedet kör vi modeplåtning, som i år är tagen av Elisabeth Toll, skickar ut inbjudningar, annonserar och försöker sälja in auktionen. En del år har vi samarbetat med olika företag och institutioner som Beckmans, där eleverna har fått vara med och gestalta visningen.

Hur har auktionen förändrats sedan den startade 2009?

På den första auktionen hade vi bara 149 nummer med till skillnad mot kommande auktion nu på tisdag (11 mars), där vi har ca 670 föremål med. Förr fick vi in fler klädesplagg från äldre tider så som cocktailklänningar från 50 -60 talet, vilket idag är ganska ovanligt. O andra sidan får vi idag in fler väskor och accessoarer, så visst har det förändrats en del sedan vi startade.

Inför starten år 2009 tittade vi mycket på fashionauktionerna på Christie’s och Sotheby’s och hämtade inspiration från dem. Med tanke på bloggbommen som rådde då, var det rätt tid att dra igång en liknande auktion i Sverige. Genom bloggarna fick allt fler upp ögonen för fashion och det skapades en större medvetenhet kring kläder, genom moment som ”dagens outfit”. Många började alltmer uppskatta streetstyle och det blev även mer trendigt att blanda in ärvda- och äldre plagg i sin stil, vilket lett till att vintage idag är etablerat. Idag känns det trendigt och fräscht att byta ut och förnya sin garderob. Jag tror också att nätauktionerna fått en allt större betydelse för intresset för mode samt att titta efter kläder på nätet.

Vad skulle du säga är auktionens trendplagg?

Vårens trendfärg är rosa och även leopardmönstrat, som fortsätter vara stort i vår. Jag skulle nog säga att Alïakappan är ett plagg att satsa på samt klassiska väskor med striktare och mer stilrena former.

YVES SAINT LAURENT, Paris, handskar, svart mocca med leopardmönstrat foder. Utropspris: 1,000 SEK.

GUCCI, Florens, Rom, axelbandsväska, 2012, svart mocca, kantad med cognacsfärgat skinn, dekorativt spänne i blank vitmetall mitt fram, fickspegel. Utropspris: 6,000 SEK.

HERMÈS, handväska Kelly 35 cm i svart Box kalvskinn, rundade sömmar utåt s.k retourné, spänne och lås i gulmetall. Utropspris: 12,000 SEK.

HERMÈS, handväska Trim 34 cm i naturfärgad canvas och Barenia kalvskinn med vita stickningar, spänne och lås i Palladium vitmetall. Utropspris: 8,000 SEK.

CHLOÉ, Paris, axelbandsväska, kanelbrunt skinn, bruna stickningar, lås i blank gulmetall. Utropspris: 5,000 SEK.

Kan du tipsa om en klassiker som bör finnas i allas garderober och som går att hitta på auktionen?

Här skulle jag säga en Chanelväska. Vi har även ett par charlestonklänningar från 20 – talet som är tidlösa och klassiska. I och med intresset för Downtown Abbey får man väl säga att de har fått sig ett uppsving just nu.

CHANEL, Paris, axelbandsväska "Flap bag 2.55", svart quiltat lammskinn, monogramprytt lås och länk i blank gulmetall med tvinnat skinnband. Utropspris: 18,000 SEK.

CHARLESTONKLÄNNING, 1920-tal, cremefärgad helsidenchiffong, broderade transparenta och silverfärgade stavar samt strass, guldfärgat band i midjan med rosett. Utropspris: 4,000 SEK.

Vad skulle du säga är auktionens accessoar?

Hermèsväskan! De är klassiska väskor som är ganska ovanliga på auktion. Vi har även mönstrade armband från Hermès, i emalj samt roliga solglasögon från Pucci och Dior.

HERMÈS, Paris, armband, tryckt dekor med djur i emalj på gulmetall. Utropspris: 2,000 SEK.

EMILIO PUCCI, Florens, solglasögon, klassiskt Puccimönster, grå linser. Utropspris: 800 SEK.

Sist men inte minst, undrar vi förstås vilket smycke du skulle vilja tipsa om?

Det måste nog bli denna ring i vitguld med en stor akvamarinsten, som en gång inhandlades hos Lydia Courteille i Paris.

RING, 18 k vitguld, akvamarin, briljanter i blomformationer runt om. Utropspris: 50,000 SEK.

Tack för pratstunden Beata! Nu ser vi med stor förväntan fram emot auktionen.

Här hittar ni Barnebys egna topplista med fashion och accessoarer från Stockholms Auktionsverk.

 

Kommentera