Barnebys har fått sig en pratstund med Stefan Gustavsson, chef över Kaplans Auktioners smyckesavdelning, som här delar med sig av sin kunskap kring smycken.

Stefan, vill du börja med att kort berätta om Kaplans Auktioner, när ni grundades och hur det kommer sig att ni har blivit det ledande huset inom smycken, ädelstenar och klockor?
Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen och startade omkring 1946. Idag är vi ett av Nordens ledande auktionshus på smycken, silver och ädelstenar. Till oss kommer kunder som vill sälja, värdera och handla. Då vi har värderingstjänster, auktioner, butiksförsäljning samt guldsmedsverkstad inom samma hus, har vi förmåga att erbjuda våra kunder unika lösningar till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Nr 198. Ring. Platina med smaragdslipad diamant. EST: 340 000 SEK.

På lördag (23/11) är det dags för er Exklusiva Smyckesauktion. Vad spår du kommer gå mest på kommande auktion och är det något specifikt föremål som är extra populärt?
De föremål som är eftersökta just nu, är antika smycken samt smycken från de stora tillverkarna, så som Van Cleef and Arpels, Cartier, Bvlgari, Tiffany & Co, m fl. Enstensringar och stora, lösa diamanter är efterfrågade.

Nr 188. RING, platina, briljantslipad diamant 3,54 ct. EST: 1 200 000 SEK.

Vilket är det mest exklusiva föremål som ni har ute till kommande auktion?
Föremålet med högst utropspris är nr 188, vilket är en fantastisk ring i platina med briljantslipad diamant på 3,54 ct. Den har ett utropspris på 1 200 000 SEK. En annan ring som väcker stor uppmärksamhet är nr 218. Det är en ring på 18K vitguld, med en radiantslipad diamant, fancy yellow, på 3,04 ct och har utropspriset 400 000 SEK. Ser man till föremål med samlarvärde vill jag framhålla nr 141, ett antikt armband i 18K guld och emalj, med orientaliska pärlor och antikslipade diamanter. Nr 48, ”Stora draget” är ett collier av Kristian Nilsson och är i korall, turkos och onyx samt har ett uttrycksfullt lås i sterlingsilver. Det tillverkades i Stockholm år 1984 och även denna har ett stort samlarvärde.

Nr 218. RING, 18K vitguld, radiantslipad diamant 3,04 ct. EST: 400 000 SEK.

Det är lätt att bli överväldigad av alla vackra, gnistrande stenar. Skulle du kunna ge en kort redovisning av rangsystemet mellan olika stenar (diamant, smaragd, rubin etc.), gällande vad som anses vara mest värdefullt och varför.
Det går inte att göra någon rangordning. Varje sten är unik och det handlar om tillgång och efterfrågan. När en sten är exceptionell i färg, storlek och obehandlad, finns det personer som är beredda att betala otroliga summor på auktion.

Nr 141. ARMBAND, 18K guld, 14 orientaliska pärlor. EST: 55 000 SEK

Finns det då någon rangordning diamanter emellan gällande t.ex. färg, slipning, storlek, som påverkar diamantens värde? Är dessa faktorer anledningen till att priset stiger till nya otroliga höjder, likt den rosa diamant ”Pink Star” som nyligen såldes i Geneve, för närmare en halv miljard kronor.
För ”vita” diamanter följer man i branschen generellt dagshandelspriset från Rapaport. Detta är baserat på de fyra C:na (carat, color, clarity och cut). Det är dock lite mer komplicerat med färgade diamanter, där värdet varierar kraftigt med storlek och färgens intensitet. Det är på samma sätt som med färgstenar, att det är en exceptionell diamant, som ”the pink star”, där det finns personer som är beredda att betala för dem. Det är just nu trendigt med färgade diamanter vilket också avspeglar sig i priserna.

Nr 48. KRISTIAN NILSSON, collier, Stora draget, korall, turkos och onyx, lås i sterlingsilver. EST: 12 600 SEK.

Är förfalskningar vanligt förekommande och hur ser man i så fall det?
När det kommer till designsmycken som till exempel Bvlgari och Tiffany & co, ser vi ibland kopior men inte så ofta. Däremot ser vi ofta smycken med färgstenar som har behandlingar som inte är accepterade.

Nr 1. PÄRLÖRHÄNGEN, 18K vitguld, 2 odlade South Seapärlor. EST: 34 500 SEK.

Hur ser ert klientel ut. Är det t.ex. många som köper smycken som en investering eller köper de flesta för privat bruk?
Kaplans har en stor och mycket varierande kundkrets av säljare. Varje år lämnar våra kunder in över 100 000 objekt till försäljning. Merparten av de som köper av oss gör det för det för privat bruk, men vi har även internationella handlare och samlare som köper som investering.

Stort tack för en spännande och intressant intervju. Här kan ni ser fler föremål från kommande smyckesauktion på Kaplans Auktioner.

Kommentera