Stockholm Design Week har denna vecka intagit stan. Den inleddes redan i måndags med stort pompa och ståt, då ELLE Decoration Swedish Design Award 2014, delades ut till svenska formgivare, för att uppmärksamma deras arbete. Barnebys har fått en pratstund med ELLE Decorations chefredaktör Svante Öquist, som berättar mer om framtidens design.

Svante Öquist

Fashion week, Design week och Antikveckan avlöser nu varandra. Vad betyder veckor som dessa  för svensk design och formgivning?
Väldigt mycket!! Mötesplatser av det här slaget skapar sammanhang eftersom de är just mötesplatser! Sammanhang som driver utvecklingen framåt.

Vad tycker du har varit det bästa från Design Week och var det något särskilt föremål bland vinnarna av Elle Decoration Swedish Design Award 2014, som du blev extra förtjust i?
Jag tycker att väldig mycket av det som både "Årets Designer" Broberg & Ridderstråle och "Årets Stjärnskott" Emma Olbers står för och gör, är så rätt i tiden att det går rakt in i hjärtat – Formgivning som håller i längden och med omtanke om användaren!

Finns det någon särskild trend som du tror att vi kommer se extra mycket av i vår?
Precis som inom modet är allt modernt samtidig … men ändå ytterst tidsanpassad. Det som jag tänker mest på är kvalitetsmedvetenhet i alla aspekter!

Vad tror du är framtiden inom design och formgivning?
Vi är bara i början av en folkrörelse som är på väg tillbaka till "gamla värderingar" som hållbarhet och en omsorg om miljön.

När det kommer till just design brukar du själv köpa mycket nytt eller gillar du att fynda på auktion?
Jag försöker att tänka långsiktigt i fråga om nyinköp. När det däremot kommer till småsaker har jag ganska lätt för att "dras med" eftersom jag älskar vackra saker…

Mitt senaste möbelköp är "Krus" – ett vackert skåp i teak ritat av Yngve Ekström på 50-talet. Jag vet att skåpet, som är i toppskick, kommer att stanna hos mig resten av livet för att sedan gå i arv – sympatiskt!

Sist men inte minst är vi nyfikna på att höra om du i övrigt gillar auktionsbranschen och om du har testat att använda Barnebys?
Jag använder Barnebys oavbrutet och är något av en nätauktionsnarkoman …;-)

Tack för pratstunden Svante!

Här kan ni läsa en intervju om Stockholms Fashion Week med Frida Fahrman, som också svarar på frågor om inredning och design.

 

Kommentarer