Romantiken kom starkt under slutet av 1700-talet och första halvan av 1800-talet, som en protest mot den "förnuftstro" som varit stilbildande inom kulturen under upplysningens tid. Denna kulturströmning hade sitt starkaste fäste i Tyskland, Frankrike och England, där det fanns en syn på konstnären som ett slags skapande geni.

Romantiken var på många sätt en av de mest välmående konstnärliga perioderna i historien och en tid då man romantiserade fjärran länder och det förflutna. Detta samtidigt som där också fanns ett genuint intresse för historia och äldre skrifters kultur. Många europeiska målare reste mycket kring denna tid, bland annat till det exotiska Spanien där Andalusien var särskilt populärt eftersom det ansågs äkta, genuint och oförstört i sin kultur. Städer som Sevilla och Granada lockade också med sina fester och folkloristiska traditionslandskap samtidigt som man där kunde känna historiens vingslag.

Sevilla, belägen intill floden Guadalquivir, blev en magnet för konstnärer från hela Europa som lockades av scener från det andalusiska livet i vilken tjurfäktare, flamencodansare, stråtrövare och ett storslaget landskap var en del av.

Namn som Andrés Cortés y Aguilar, Manuel och Antonio Cabral, Aguado Bejarano, Manuel Barrón y Carrillo och Dominguez Becquer var spanska konstnärer som stod i centrum för de genremålningar som fanns under romantiken och som nu också finns att buda på i Isbilyas kommande auktion den 26 april.

Samtliga målningar kommer ifrån Isbilya. Hela katalogen finns att hitta på Barnebys