nyitalia nyitalia

1. Vattenkokaren Bollitore 9093 av Michael Graves för Alessi

Under 1970- och 80-talen genomförde företaget, under ledning av Albert Alessi, flera fruktsamma samarbeten med formgivare som Aldo Rossi, Achille Castiglioni, Ettore Sottsass, Philippe Stark och Michael Graves.

Läs mer om Stark här!

Det var Graves som tillsammans med Alessi 1985 tog fram den klassiska vattenkokaren Bollitore 9093. Vattenkokarens slicka formgivning, rostfria stål och fågelformade pip skulle göra den till den tidlösa designikon som den är idag.

2. Moka Express av Alfonso Bialetti

Snart bestämmer sig Bialetti för att starta om på nytt. 1933 utformar han Moka Express, en konstruktion som fullkomligt revolutionerade sättet att koka kaffe på - hemma och på kontoret. Men endast några få producerades före krigsutbrottet 1939. Det var först när sonen Renato tog över företaget, som han gjorde kaffekokaren till den bästsäljare som den är idag. Genom Paul Campanis reklamkampanjer blev Moka Express snart en favorit även internationellt.

3. Superleggera av Gio Ponti för Cassina

Möbel- och inredningsföretaget Cassina grundades i Brianza 1927 av bröderna Cesare och Umberto Cassina. Efter andra världskriget sysslade Cassina med inredning av kryssningsfartyg. Under ett av dessa uppdrag möter bröderna stjärnformgivaren Gio Ponti - ett möte som snart resulterade i ett nära samarbete.

Gillar du Gio Ponti? Spana in fler av hans föremål på Barnebys!

Gio Ponti designar stolen Superleggera för Cassina 1952. Ponti intresserade sig för möblemangets material och vikt vilket speglades i produktionen av Superleggera. Stolens nätta och avskalade formgivning gjorde den snart till en av Cassinas starkast lysande stjärnor.

4. Skrivmaskinen Valentine av Ettore Sottsass för Olivetti

Olivietti etablerade sig omedelbart på den italienska marknaden och produkterna blev kända för sin innovativa teknik och tilltalande estetik. En av Oliviettis mest kända skrivmaskiner är Valentine skapad av Ettore Sottsass och Perry A. King. Valentine-maskinerna är kända för att vara lätta och framför allt bärbara.

5. Vespa av Piaggio

Huggsexa när Piaggios första Vespa såldes på auktion, läs mer här!

Trots att en stor del av Piaggios fabriksanläggningar bombades sönder under andra världskriget fick företaget ett uppsving efter krigsslutet. Enrico Piaggio såg tidigt ett behov av ett billigt och praktiskt fordon i detta Europa i spillror. Resultatet blev Vespa som fick sitt namn då Enrico vid åsynen av fordonets ritningar skulle ha utbrustit “Sembra una vespa” - Den ser ut som en geting.

Vespan började tillverkas 1946 och produktionen växte snabbt. Inom några år fanns Vespa i 114 länder. Den lilla mopedens framgång kan dels hänvisas till dess praktiska komfort och smarta positionering av växellåda. Men det var i filmen Roman Holiday när filmstjärnan Audrey Hepburn satte sig i sadeln som Vespan nådde sann kultstatus.

Färdas som en italienare, hitta din Vespa här!