Vårens auktion på Uppsala Auktionskammare rymmer ett par högklassiga målningar av den flamländske konstnären Jacob Jordaens som var verksam i Antwerpen under 1600-talet. Efter Rubens och van Dycks storhetstid var Jordaens den ledande konstnären i staden, och hans ateljé var välbesökt av dåtidens samtida konstsamlare.

Målningarna som Uppsala Auktionskammare säljer torsdagen den 8 juni kommer från en och samma familj som "ärvt ihop" de olika dukarna efter att de varit åtskilda, inom släkten, sedan 1960-talet. Ursprungligen köptes de in 1922 av den belgiske konsthandlaren Alphonse Cels i staden Uccle i Belgien. De har varit utställda vid ett par tillfällen, senast i Bryssel 1910 på ”Exposition d’ Art Ancien. L’Art Belge au XVIIe Siècle” i Nouveau Palais Cinquantenaire.

Målningarna är daterade till 1640-talet och anses vara i mycket god kondition av den ledande konservatorn på Jordaens, Catherine van Herck, som har haft målningarna i hennes ateljé för att restaurera det mest nödvändiga inför de förflyttningar målningarna varit med om den senaste tiden, då de äkthetsintygats och upptagits i catalogue raisonné av Michel Ceuterick, Gregory Martin and Brecht Van Oppen.

Mycket finns att lära om målningarna, författaren och motivvalet men det får bli upp till er. Missa inte tillfället!

Målningarna visas i Stockholm 19-28 maj, och i Uppsala 31 maj -4 juni.

De två målningarna ropas ut för 3-5 miljoner kronor.