Telefonbudgivarna kopplas upp mot världens alla hörn, och italienska fraser blandas med franska och engelska när buden avlöser varandra till klubban faller på en ny miljonnotering.

Det är svårt med äldre måleri. Ibland vet auktionshusen vad det är man säljer och har därför satt ett hyfsat utrop, ibland för högt, men ofta landar slutpriset som en total överraskning för intendenter och auktionsutropare.

Vi talar ofta om Pragrovet som den stora anledningen till att det finns så mycket fantastiska konstskatter som det ändå gör, i denna nordliga provins där vi knappt hade penslar när da Vinci målade Jesus med lärjungarna i refektoriet i Santa Maria delle Grazie.

Pragrovet ägde rum under det trettioåriga krigets slut i juli 1648 då Hans Christoff Königsmarck och hans armé intog delar av Prag. Privata palats, kloster, kyrkor och framför allt Pragborgen brandskattades och den svenska armén lade beslag på mängder av oersättliga antikviteter och konstföremål. Tillsammans försvann 470 målningar och 69 skulpturer ur Rudolf II:s fantastiska konstsamling som hamnade i Sverige. Men det är inte bara Pragrovet som är grunden till våra privata och museala samlingar.

Kungar och drottningar, privata samlare och konst och antikhandlare har spelat, och spelar fortfarande, en minst lika viktig roll för att fylla vårt land med internationella konstverk och antikviteter genom åren. Efter de båda världskrigen kom tåglast efter tåglast med antikviteter och konst från krigsdrabbade länder där befolkningen bytte sina ärvda klenoder mot en filt eller mat för dagen. Bland dessa tåglaster fanns mängder av mästerverk. Det är bland annat dessa verk som kommer ut på auktion med jämna mellanrum och bjuder på rejäla överraskningar. Räkna med att det händer i år igen. Frågan är vad som blir årets största överraskning!? Kanske blir det den här:

I år är det din tur att hitta de gömda skatterna!

Här hittar du all konst på auktion i Sverige på Barnebys!