Jag som växt upp utanför Västerås har alltid fascinerats av dessa hus, sedan jag för första gången i tonåren fick åka in på shoppingtur med vänner och såg två japanska turister klättra upp för en repstege mitt i Vasaparken. Deras boende för natten, känt som hotell Hackspett. Genberg och hans kollega Emil Vinterhav gav mig en prototyp som nu blivit min reskamrat (svurit dyrt och heligt att alltid ta med mig huset på äventyr), och hittills har vi nått Bomans hotell i Trosa och Budapest tillsammans. På onsdag blir det San Fransisco och därefter vidare till Black Rock Desert i Nevada för Burning Man. Inte lika spännande som Fuglesangs reskamrat fått uppleva, då vår astronaut smugglade med sig en sådan prototyp på rymdfärjan. Se video:

 

[youtube id="i4i8HWCwEa8"]

 

Utan att varit där än så ser jag Burning Man som en stor nöjespark för vuxna. En plats där gåvoekonomi råder, där det bjuds på musik, kurser och underhållning 24 timmar hela veckan, där alla råds att vara delaktiga inte enbart betrakta. Jag som anser mig själv vara en betraktare ser det som en chans att vara på andra sidan, den skapande sidan.

 

The Temple of Transition, från Burning Man 2011 av bl.a konstnärerna Chris Hankins, Diarmaid Horkan.

 

"Burning Man is like a big family picnic. Would you sell things to one another at a family picnic? No, you'd share things." / festival founder Larry Harvey

 

unnamed unnamed

 

När Burning Man-skulpturen brunnit och festivalens konstverk börjar plockas ner beger jag mig med huset längs med Kaliforniens kust söderut. Jag har mina rädslor: jag har aldrig bott i tält på en festival förr, jag känner obehag med stora folkmassor etc. Det blir en utmaning. Spännande ska det även bli, med alla konstverk, alla kreationer, inspirerande människor med olika bakgrund som alla bygger upp en stad för 70 000 personer enbart under en veckas tid. Vi lämnar sedan platsen städad, tom som om inget någonsin varit där. Kanske en påminnelse om att inget är beständigt.

 

Installation av Hybycozo, 2014

 

Jag kommer vara utan kontakt med den yttre omvärlden under denna tid då det inte finns något nätverk eller telefonsignal i öknen. Efter veckan hoppas jag uppdatera er med alla de fantastiska skapelser jag mött under visiten. Under bilresan som väntar efter planerar jag att besöka paret Eames hus och förhoppningsvis hälsa på några butiker/handlare av 1900-talets design, främst i Los Angeles.

 

Tills dess!

 

Källor: http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/08/the-wonderful-weird-economics-of-burning-man/376108/ http://www.huffingtonpost.com/maya-zuckerman/13-life-lessons-from-13-y_b_5845048.html

Taggar