Vårens trender från Paris är delvis redan kommenterade på Barnebys sedan tidigare, men här kommer de starkaste intrycken efter ett par dagar i Paris.

1.  Flower with power - Växter och växtlighet syns överallt! Det är inte bara den franska huvudstadens underbara blombutiker som sväller ut över trottoarerna. Växterna syns i textilier, tapeter, möbler, kläder. Men inte lika stormönstrat som tidigare. Nu är de mer sinnligt, skirt blommande och småskaligt. Nästan uteslutande mot gul, grön eller ljust blå bakgrund.

2. Mellan organiskt och tetris - De tidigare så hyllade organiska formerna, som är så typiska för skandinaviska 1950-60-tals designen ersätts även de med mer ojämna och lite kantiga former från 1970-80-tal. Mellan organsim och tetris, helt enkelt.

3. Råa material - Den något uttjatade mässingen ersätts i allt högre grad av råa material, gärna brunpatinerad brons och "skrovliga" ytor. Inte minst på möbler och stora väggskulpturer, keramik och möbler. Det finns en tyngd och ett allvar. Även om man fortfarande även ser de polerade metallerna.

4. Mahognyn - Allt fler möbler är tillverkade i ljus eller mörk mahogny och i viss mån valnöt, eller andra träslag som ersätter de givna 1950-60-tals möblerna i teak och jakaranda. materialen ska kännas levande och ha en skön patina.

5. Blått och grönt  - vårens färg inom både mode och inredning är grönt och blått, i olika nyanser och skalor. Stolar och soffor kläs i ljusa toner, vilket accentuerar de relativt färglösa inredningar vi sett de senaste åren. Men även dova koppargröna färger syns.

6. Skulptur dominerar - Det finns inte en inredare som inte väver in skulptur som ett givet inslag. Ofta placerade på centrala platser i hemmen. Och gärna på socklar och piedestaler. Men även som hängande väggskulpturer eller konstverk. Tredimensionella formerna framhävs.

7. Stoppade möbler - Vi ser allt mer stoppade möbler. Gärna från sent 1800-tal men även 1900-tal. Och som sagt gärna i olika gröna nyanser, inte sällan med växtmotiv i tygerna. Fransar och synliga sömmar är ett givet inslag. Hantverket ska synas.

8. Master of Modernism - Årets hetaste formgivare, även internationellt, heter Josef Frank. Sagan som började med en osedvanligt lyckat samarbete mellan Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsson och den österrikiske flyktingen, Josef Frank är långt ifrån slut.

I Paris kan man i februari förvänta sig ett högtryck för Josef Frank när det franska auktionshuset Piasa har en specialauktion med endast Josef Franks föremål, före man fortsätter sälja övrig skandinavisk design.

Wallpapper Magazine kallar "Zlatan inom svensk inredning" för "Master of Modernism" av en anledning. Det är dags för ett nytt kapitel i sagan om Josef Frank. Och det kapitlet kommer garanterat att skrivas på många olika språk.

9. Madonna - Madonnabilderna tillsammans med äldre mytologiska bilder tar plats i moderna interiörer. Antingen i gamla skavda guldramar eller bara duk på spännram.

10. Gobelänger - allt mer textilier syns i inredningarna. Gärna även på väggarna, som konstverk men även som rena mönster. Kontrasten mellan en 1600-tals gobeläng, antika skulpturer och 1900-tals möbler känns given när man ser den hos antikhandlarna i Paris.