Grattis Johan! Hur känns det?

Fantastiskt! Jag är jätteglad och måste erkänna att det kom som en rolig överraskning.

Vad kan du berätta om denna baljfåtölj som utsetts till årets dyrgrip?

Det är en unik fåtölj av högsta klass tillverkad av Ephraim Ståhl år 1805. Baljfåtöljen tillverkades för prinsessan Sophia Wilhelmina, dotter till Gustav IV Adolfs, som vid den här tiden var fyra år. För vilken inredning fåtöljen var tänkt att placeras i är svårt att säga men vid denna tid genomfördes två inredningar med koppling till den lilla prinsessan, dels en våning på Kungliga slottet och dels på Haga slott vilket var tänkt att bli kungafamiljens nya bostad. Samma bostad där vår nuvarande kronprinsessfamilj idag bor. Sophia Wilhemina är förövrigt prinsessan Estelles morfars farfars morfars mor.

Det måste vara ovanligt med sådana här barnmöbler?

Ja, de är mycket ovanliga och någon liknande finns inte representerad på varken Nationalmuseum eller på Nordiska museet. Denna baljfåtölj har kvar sin originalstoppning och orginalförgylling och är i utmärkt skick.

Hur kom du över den?

Jag hittade den faktiskt på en lokal auktion där jag kände igen inventariemärkningen. Helt säker kunde jag ju inte vara då men det visades sig efter lite efterforskningar att jag hade rätt.

 

Missa inte att ta del av denna fantastiska baljfåtölj hos Sjösten antik i monter C02:40!