Mönster: Celotocaulis Grön

Josef Franks mönster beskrivs ofta som någonting i gränslandet mellan fantasi och realism och består många gånger av exotiska växter i kraftfulla färger. Mönstret Celotocaulis Grön ritades på 1920-talet och skiljer sig något från hans övriga mönster på så sätt att motivet är likformigt i endast en färg. Det latinska ordet celotocaulis är en sammanfattning av två ord som betyder blomstjälk och asiatisk blomsläkte.

 

Mönster: Primavera

Ett annat mönster som ritades tidigt på 1920-talet var Primavera, som på italienska betyder vår. Det skildrar rabatter med blommor ifrån vår svenska flora, däribland tulpan, hyacint, viol och förgätmigej.

 

Mönster: Manhattan

Josef Frank levde under krigsåren 1942–46 i exil i New York, där han arbetade som gästföreläsare på New School for Social Research. Han skapade under dessa år ett femtiotal mönster som han i födelsedagspresent skickade till Estrid Ericson på hennes 50-årsdag. Ett av dessa mönster var Manhattan till vilket han fick idén efter att ha fascinerats av stadens förenklade stadsplan.

 

Mönster: Drinks

Tiden i Amerika inspirerade även Josef Frank till mönstret Drinks, vars motiv hämtades från den nya floran och faunan som USA bjöd på. Mönstret skildrar naturalistiska motiv av te, kaffe och kakao mot svarta separata förgrunder vilka i sin tur är placerade mot en vit bakgrund.

 

Mönster: Brazil och Hawai

Många av Josef Franks textiler hade exotiska motiv, däribland tyget Brazil och Hawai som i starka färger skildrar regnskogen. Även dessa mönster skapades 1943-35 då Frank befann sig i New York och inspirationen fann han på Metropolitan Museum of Art där en samling med livsträdspalamporer från den norra delen av den indiska halvön visades.

 

Mönster: Terrazzo

Av Franks alla mönster är det endast två som har oorganiska motiv, däribland Terrazzo. Inspirationen kommer ifrån sten och mosaikplattor och detta motiv var egentligen något han använde på sina mattor.

 

 

Mönster: Teheran

Appropå mattor, så var mönstret Tehran en slags blinkning mot den persiska mattan med de små lysande blommorna i starka kulörer. Trots att tyget ritades i början av 1940-talet dröjde det till 1991 innan det för första gången trycktes.

 

Fler auktioner med Josef Frank hittar ni här!

Slutpriser på tidigare sålda föremål av Josef Frank finner ni här!