Judisk konst såldes till nazister efter andravärldskriget

Efter krigsslutet skulle ett statligt museum i Bayern återlämna konst som stulits av nazisterna till de judiska ägarna. Men istället såldes och gavs många konstverk bort till högt uppsatta inom nazistpartiet och deras familjer.

Judisk konst såldes till nazister efter andravärldskriget

Stora mängder konst som nazister stulit från judar under andra världskriget räddades av den amerikanska gruppen "Monuments Men". Gruppen bestod av konsthistoriker och curatorer som stred för att rädda stulna verk under kriget, och efter krigets slut lämnade de över 10 000 verk till Bayern under löfte att konsten skulle återlämnas till sina rättmätiga judiska ägare.

Men enligt tidningen Süddeutsche Zeitung behöll Bayerska myndigheter mycket av konsten och sålde dessutom en stor del till medlemmar i nazistpartiet och deras familjer.

Bland annat ska en 300 år gammal kopia av en målning av den nederländske konstnären Jan van der Heyden som stulits av en judisk samlare i Wien ha sålts till Henriette Hoffmann. Hoffmann var dotter till Hitlers personliga fotograf och ex-fru till nazisten Baldur von Schirach, som dömdes för brott mot mänskligheten under Nürnbergrättegångarna.