Den monokroma symfonin visas på Artipelag, Stockholm till den 28 mars

För exakt hundra år sedan, 1915, målade den ukrainsk-ryska konstnären Kasimir Malevitj det som kom att bli den första monokromen i världshistorien; "Den svarta kvadraten". Än idag är målningen en ikon för ett helt sekel av radikal estetik inom konst, design, mode och musik. Artipelags utställning Den monokroma symfonin är en hyllning till Malevitj och hans efterföljare och innehåller både konstverk och musik.

Mer information om utställningen på Artipelag hittar ni här!

 

Anna Odell "Okänd, kvinna 2009-349701" på Kulturhuset till den 24 januari

Anna Odell blev inte bara rikskänd utan även föraktad, hånad och åtalad när hon, i och med Okänd, kvinna 2009-349701, iscensatte en psykos på Liljeholmsbron en januarikväll 2009. 

På Kulturhuset i Stockholm visas nu utställningen Anna Odell Okänd, kvinna 2009-349701 baserad på det uppmärksammade konstverk som den dåvarande konstfacksstudenten Anna Odell iscensatte 2009. Syftet med projektet var att diskutera frågor som tolkningsföreträdet och tilltalet inom psykiatrin. Samtliga filmer som ingick i projektet, från Liljeholmsbron till rättegångssalen, presenteras nu hos Kulturhuset genom en scenografi skapad av Marianne Lindberg De Geer.

Läs mer om utställningen här!

 

Moment - Lina Selander på Moderna Museet till den 28 februari

Är du förtjust i rörlig bild rekommenderas ett besök till Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm, där de visar en utställning med Lina Selander, en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild. Selander utgår ofta från historiska brytpunkter i sina filmer och installationer, där idéer och förhållanden viktas och prövas ofta med en fascination inför de teknologier som möjliggjort bild och därmed att historien har kunnat dokumenteras. Verken återkommer till frågor om bilden som minne, avtryck och representation och tar upp relationen mellan minne och perception, fotografi och film eller språk och bild.

Läs mer om utställningen Moment med Lina Selander här!

 

Pepparkakshus 2015 på ArkDes till den 10 januari

I samma byggnad som Moderna Museet håller även ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) till, som i år firar 25-årsjubileum för sin pepparkaksutställning. Årets tema är Ny lya – bo på nya sätt, där både unga och vuxna bagare har släppt lös sin kreativitet för att hitta nya boendeformer som tidigare känts omöjliga. De väldoftande och lekfulla bidragen visas i en utställning t.o.m. 10 januari.

När ni ändå är på plats hos ArkDes får ni inte missa den kritikerhyllade utställningen Verklighetsmaskiner med Olafur Eliasson, som visas på Moderna Museet och ArkDes till den 17 januari.

Läs mer om årets pepparkaksutställning här!

 

 Karin Broos – Still Life på Waldemarsudde i Stockholm till den 21 februari

I en separatutställning på Waldemarsudde visas nu ett 70-tal målningar från en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer, Karin Broos. Verken är skapade under perioden 2008-2015 varav flera visas publikt för första gången. I Broos motivvärld skildras främst kvinnan i vardagliga miljöer men med en känsla av melankoli och vemod. Modellerna är oftast Broos egna döttrar och barnbarn och miljöskildringarna är hämtade ifrån hennes närmiljö i Värmland. I anslutning till utställningen visas utdrag ur den kommande filmen Speglingar om en mor-dotterrelation producerad av Sara Broos.

Här hittar ni mer information om utställningen Karin Broos- Still Life.

 

Olof Sager-Nelson och hans samtida på Göteborgs konstmuseum till den 24 januari

Utställningen Olof Sager-Nelson och hans samtida skildrar den svenska konstnären Olof Sager-Nelson och andra konstnärer som verkade i sekelskiftet vid 1800-1900-talet. Den tid där modernitet och industrialism gjorde att mysteriet människan glömdes bort, men som dessa konstnärer valde att åter belysa. Drygt tjugo av Sager-Nelsons främsta verk ingår i utställningen, som visas varje torsdag och söndag. En omarbetad version visas därefter på Thielska galleriet i Stockholm i februari.

Mer information om utställningen Olof Sager-Nelson och hans samtida finns här!